Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

61-åring döms till livstid för folkrättsbrott och mord i Iran 1988

Nyheter
Publicerad: 2022-07-14 13:35
Teckning från huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Foto: Anders Humlebo / TT

Den 61-årige iranske medborgare som stått åtalad för avrättningar av politiska fångar i Iran 1988 döms till livstids fängelse.
Det meddelar Stockholms tingsrätt under torsdagseftermiddagen.

Den 61-årige mannen greps när han anlände till Arlanda flygplats i november 2019. Han kom senare att åtalas för grovt folkrättsbrott samt mord i Iran under 1988.

Enligt åklagarna var han under tiden för en väpnad konflikt mellan Iran och Irak, som pågick under stora delar av 80-talet, assistent till den biträdande åklagaren i fängelset Gohardahst i Karaj i Iran. Där påstås han tillsammans med andra gärningspersoner ha deltagit i massavrättningar och uppsåtligen berövat livet av ”ett mycket stort antal fångar” under sommaren 1988. Han påstås också ha utsatt fångarna för ett svårt lidande som enligt åklagarna är att bedöma som tortyr.

Enligt åklagarna har det funnits ett samband mellan den då pågående väpnade konflikten och massavrättningarna.

61-åringen åtalades också för att, lite senare samma år, tillsammans med andra ha berövat ett stort antal andra politiska fångar livet i samma fängelse. Eftersom dessa gärningar enligt åklagarna inte bedömts ha haft samband med den väpnade konflikten åtalades mannen i denna del för mord.

Döms till livstids fängelse

Nu står det klar att Stockholms tingsrätt dömer mannen till livstids fängelse. I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att han, i rollen som assistent till den biträdande åklagaren vid det aktuella fängelset, ”tillsammans och i samförstånd med andra, varit delaktig i avrättningarna i fängelset efter en fatwa utfärdad av Irans högste religiöse ledare”.

Den första vågen av avrättningar bedöms av tingsrätten som grovt folkrättsbrott och den andra vågen av avrättningar, som riktade sig mot vänsteranhängare som avsagt sig sin islamiska tro, bedöms av rätten som mord.

Memoarer har utgjort stödbevisning

I domen skriver tingsrätten att bevisningen ”som helhet bedömts som robust” samt att det lagts fram understödjande bevisning i form av bland annat memoarer från tidigare fångar på fängelset. Tingsrätten understryker också att man, mot bakgrund av att det rör sig om händelser som utspelade sig under 1988, ”fäst särskild vikt” vid uppgifter om de centrala delarna av vittnenas upplevelser då mer perifer information försvinner snabbare ur minnet.

Tingsrätten anser inte att 61-åringens egna uppgifter om att han arbetat vid ett annat fängelse och haft semester under brottstiderna, att han utsatts för en konspiration samt att han förväxlats med en annan gärningsman har påverkat bevisvärderingen av åklagarens utredning.

– Den åtalade har gjort gällande att Mujahedin fabricerat utredningen och felaktigt anklagat honom för delaktighet i ett påhittat händelseförlopp för att vinna politiska poänger. Men det har inte framkommit något konkret som gör att det funnits anledning att ifrågasätta utredningens tillförlitlighet och robusthet, säger rättens ordförande Tomas Zander i tingsrättens pressmeddelande.

Ansett sig behörig att döma

Enligt tingsrätten har man varit behöriga att döma för folkrättsbrottet då detta faller under universell jurisdiktion samt mordet då brottsligheten har ett så pass högt straffvärde.

Tingsrätten pekar också på att mannen frivilligt tagit sig till Sverige och greps på svenskt territorium.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
domfolkrättsbrott

Dela sidan:
Skriv ut: