Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

6 miljarder till de hushåll som drabbats mest av höga elpriser

Nyheter
Publicerad: 2022-01-12 09:10
Finansminister Mikael Damberg och El- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar

Regeringen meddelar i dag att 6 miljarder kronor avsätts som en elpriskompensation för de hushåll som drattas av höga elpriser.

Finansminister Mikael Damberg och El- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar höll pressträff tidigt på onsdagsmorgonen där de meddelade att regeringen avsätter drygt 6 miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser.

Kompensation för tre månader

Elpriskompensationen sker för tre månader december, januari, februari till elkunder baserat på förbrukning. Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad.

Till dem utgår en ersättning om 2000 kronor per månad, alltså totalt 6000 kronor.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar. Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger finansminister Mikael Damberg.

– De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi. Idag kan vi meddela att vi avsätter drygt sex miljarder kronor för att ge stöd till de hushåll som fått kraftigt höjda elräkningar, det känns oerhört glädjande, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

1,8 miljoner hushåll berörs

Förslaget träffar över 1,8 miljoner hushåll och gäller i hela Sverige.

Medlen betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det. Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen.


Dela sidan:
Skriv ut: