Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

5 miljarder mer i omställningsstöd till företag i kris

Nyheter
Publicerad: 2021-02-19 08:42

Omställningsstödet förlängs över mars och april till företag som på grund av coronapandemin är i kris. Det kommer att kosta cirka fem miljarder kronor.

Där omsättningen har sänkts med minst 30 procent på grund av pandemin, ger det befintliga stödet mindre företag (färre än 50 anställda) möjlighet att få 90 procent av sina fasta kostnader täckta. För större företag gäller 70 procent.

Beslut i början av mars

Beslutet om det förlängda omställningsstödet till aktiebolag, handelsbolag och enskilda näringsidkare tas i en extra ändringsbudget i riksdagen i början av mars, enligt en TT-text på SvD.

Statens kostnad för stödet beräknades före det nya beskedet till runt 16 miljarder kronor. Det förlängda omställningsstödet kommer att kosta 5 miljarder kronor, enligt TT.

– Det är oerhört viktigt för att kunna rädda jobb, eftersom flera av restriktionerna som regeringen har infört, till exempel i transportsektorn, för fjärrbussar och fjärrtåg, gäller fram till maj, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson hos Liberalerna, till TT.

Tredje smittvåg

Sverige kan stå inför en tredje smittvåg och regeringen har öppnat för att hårdare restriktioner kan bli nödvändiga, till exempel helt nedstängda butiker och gallerior.

– Då finns ett annat stöd, nedstängningsstödet, i en separat pott som täcker företagens alla fasta kostnader, påpekar Rickard Nordin.

Vidare uppger han att om det skulle det vara så att den potten överskrids kommer det att skjutas till mer pengar.


Dela sidan:
Skriv ut: