Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

485 miljoner i återkrav 2018 – Försäkringskassan bättre på att upptäcka bidragsbrott

Nyheter
Publicerad: 2019-05-22 06:59
Foto: Johan Nilsson/TT

Försäkringskassan har blivit bättre på att upptäcka bidragsbrott. Förra året krävde myndigheten tillbaka 485 miljoner kronor, vilket är 142 miljoner kronor mer än året innan. Det rapporterar Försäkringskassan.

 

‒ Återkraven kan handla om fullt friska personer som arbetar samtidigt som de får sjukpenning eller föräldrar som tar emot barnbidrag trots att familjen har flyttat utomlands. Vi har blivit bättre på att använda data som bygger på en analys av tidigare brottsmönster. När vi lägger resurser på rätt ställen blir vi mer effektiva, säger Per Eleblad, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan.

Kontroller och träffsäkra urval
Enligt Försäkringskassan är kontroller och ett träffsäkrare urval en förklaring bakom att myndigheten blivit bättre på att upptäcka felaktiga utbetalningar.

Nu väljer Försäkringskassan att rikta kontrollerna dit risken för bidragsbrott är som störst, istället för att göra ett slumpmässigt urval bland ärendena.

Felaktiga utbetalningar förhindras
Även när det gäller organiserad brottslighet har Försäkringskassan blivit bättre på att förhindra felaktiga utbetalningar.

‒ Det beror främst på att samverkan med andra myndigheter har utvecklats. Förra året stoppade Försäkringskassan utbetalningar för motsvarande 105 miljoner kronor för personer med koppling till organiserad brottslighet, säger Per Eleblad.

Fler polisanmälningar
Som ett resultat av Försäkringskassan nya och mer träffsäkra kontroller har Försäkringskassan nästan fördubblat antalet polisanmälningar jämfört med tidigare år.

Enligt Försäkringskassan ledde 3 182 kontrollutredningar till polisanmälan år 2018, vilket nästan är en fördubbling från 2017 då motsvarande siffra var 1 502.


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se