Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

47-åring åtalas för spioneri – efter möten med rysk diplomat

Nyheter
Publicerad: 2021-02-22 10:27
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

En 47-årig man åtalas i dag åtalats för spioneri vid Göteborgs tingsrätt.
Enligt åtalet påstås 47-åringen under flera år ha träffat en rysk diplomat i syfte att överlämna uppgifter till denne mot betalning.
– Jag påstår att han som konsult på sina tidigare arbetsplatser har anskaffat material i syfte att överlämna det till främmande makt, i detta fall Ryssland, säger åklagaren Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

47-åringen greps i samband med ett möte han hade med den ryske diplomaten. Då hade han precis fått 27 800 kronor av samma diplomat, enligt åklagaren.
– Att han har fått bra betalt visar vilket värde ryssarna har satt på hans uppgifter, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Enligt åtalet har mannen olovligen överfört material från sina arbetsdatorer till sin privata dator och därefter till USB-minnen. Åklagaren påstår att mannen, för att detta inte skulle loggas av IT-systemet, har fotograferat av material från skärmen på sin arbetsdator.

Av stämningsansökan framgår att 47-åringen, under tiden juli 2017 till och med februari 2019 i olika delar av Sverige obehörigen anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter, tillhöriga Scania CV AB samt Volvo Car Sverige AB.
Uppgifterna är, enligt stämningsansökan, ”hänförliga till tillverkningssätt samt till förhållanden i övrigt såsom källkod samt uppgifter hänförliga till konstruktion av produkter inom fordonsindustrin”.

Inte alltid straffbart i sig

Enligt Mats Ljungqvist har man under utredningen, som bedrivits tillsammans med Säpo, lagt ned mycket tid på att försöka styrka att brottsligheten skadat rikets säkerhet.

– Utredningen har lagt ned mycket tid på att förstå materialet för att kunna bedöma det ur perspektivet Sveriges säkerhet. Det är viktigt att understryka att det är Sverige som är målsägande och inte företagen. Skälet till detta är att han ursprungligen på sina arbetsplatser varit behörig att ta del av materialet i tjänsten. Ett spridande av sådana företagshemliga uppgifter som någon fått del av i sin tjänst är inte alltid straffbart i sig. Däremot kan det utgöra spioneri, säger Mats Ljungqvist.

Nu riskerar 47-åringen upp till sex års fängelse.


Dela sidan:
Skriv ut: