Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

41-åring döms för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Nyheter
Publicerad: 2020-01-15 11:05
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Den man som åtalades för ”omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar belagda med foto- och tillträdesförbud” döms nu till ett års fängelse för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Detta efter att tingsrätten slagit fast att mannen hanterat och vidarebefordrat hemliga uppgifter om Sveriges försvar.

Enligt åtalet ska mannen från april 2013 till december 2017 ha bedrivit en ”omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud.”

Sammanlagt rörde åtalet 36 skyddsobjekt, och i två fall misstänks han ha spridit informationen vidare till en annan person.

Åklagaren rubricerade brottet som grovt eftersom han ansåg att ”det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet”.

Får ett års fängelse

Domstolen konstaterar nu att mannen under april 2013 till december 2017 på olika sätt tagit fram och samlat in hemliga uppgifter om 14 försvarsanläggningar i Sverige.

Han har även hanterat hemliga uppgifter om ytterligare 22 svenska försvarsanläggningar. Utöver detta döms han av tingsrätten för att i två fall ha vidarebefordrat de hemliga uppgifterna till en annan person.

Mannen har själv vidgått att han, under den tid och på den plats som angivits av åklagaren, tagit befattning med uppgifter om de 36 försvarsverk som anges i stämningsansökan.

Han har dock nekat till brott och hävdat att han samlat in informationen mot bakgrund av sitt stora intresse för militära torn, master och fortifikationsverk.

”Något mer än en nyfiken militärt överintresserad person”

Domstolen anser att det av utredningen framgår klart att mannen ”är något mer än en nyfiken militärt överintresserad person med en fascination för militära torn och master och fortifikationsverk”.

Hans bakgrund och erfarenhet från området, bland annat som signalist i det militära och tidigare medlem i en militär frivilligorganisation, indikerar, enligt tingsrätten, med viss styrka även att han var medveten om att det han gjorde inte var lagligt.

Enligt tingsrätten skulle uppgifterna, om de röjts och andra länder fått kännedom om dessa försvarshemligheter, kunnat innebära en kännbar skada för Sverige.

Brottet har bedömts som grovt eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges försvar.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
GBGhemliguppgift

Dela sidan:
Skriv ut: