Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

38 åklagare riktar skarp kritik mot Advokatsamfundet

Nyheter
Publicerad: 2019-11-04 16:05
Foto: Noella Johansson/TT

Förra veckan kritiserade åklagaren Lisa dos Santos brottmålsadvokater för att ägna sig åt ”gangsterromantik”.
Nu sluter 38 åklagarkollegor upp och går till angrepp mot Advokatsamfundets agerande i frågan på DN debatt.

Lisa dos Santos anser, bland annat, att flertalet advokater ägnar sig åt oetisk marknadsföring samt för att i rättssalen använda sig av ”personangrepp, härskarteknik och rent tjafs, som bottnar mer i fokusförskjutning än i juridik”.

Dos Santos debattartikel har mötts av genmälen från såväl advokater som forskare som bland annat kallat hennes argument för en ”svepande schablonisering”.

Nu har 38 av Lisa dos Santos åklagarkollegor tillsammans, på DN debatt, skrivit ett inlägg som riktar skarp kritik mot Advokatsamfundets bristande engagemang i frågan.

”Beteendet smittar”

I artikeln hävdas bland annat att Advokatsamfundet ”istället för att hörsamma och bemöta varningarna från åklagare och försvarsadvokater kring de etiska problem som har belysts i debatten, väljer att angripa vissa delar av den ursprungliga debattartikeln och kalla den generaliserande”.

Åklagarna uppmanar dessutom Advokatsamfundet att se över om det finns andra åtgärder än disciplinnämnden att vidta för att komma till rätta med oetisk marknadsföring.

Enligt artikelförfattarna handlar det i dagsläget om ”en liten kärna” samtidigt som ”beteendet smittar” varför problemet bör hanteras innan det växer sig ännu större.


Dela sidan:
Skriv ut: