Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

3,2 miljarder kronor delas ut efter Saab-konkursen

Nyheter
Publicerad: 2021-12-22 07:51

Slutredovisningen i konkursen efter Saab Automobile är inlämnad – cirka 10 år efter konkursen. Totalt finns det 3,2 miljarder kronor som kommer delas ut, varav 11 procent av detta delas ut till anställda och leverantörer.

Efter otaliga räddningsförsök gick biltillverkaren Saab Automobile i konkurs den 19 december 2011. Konkursen berörde runt 3 500 anställda, tusentals leverantörer och ett stort antal dotterbolag i olika länder. Totalt med dotterbolagen Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools rörde det sig om skulder på över 13 miljarder kronor och en brist på 9,4 miljarder kronor.

Återvinnningstvister

Nu när slutredovisningen från moderbolaget är klar och inlämnad framgår det att konkursförvaltarna har haft intäkter på 3,5 miljarder kronor med ett resultat på 3,2 miljarder kronor, enligt Dagens Industri. 

Konkursförvaltarena har drivit återvinningstvister mot olika leverantörer har gett en utdelning på cirka 305 miljoner kronor. Den största delen av intäkterna kommer från avveckling av dotterbolag samt försäljning av anläggningarna i Trollhättan, enligt DI.

Förskottsbetalning

En förskottsbetalning på cirka 2,1 miljarder kronor har lämnats ut till förmånsberättigade borgenärer. Totalt fanns omkring 4 000 borgenärer där merparten var anställda som inte fått full lön under lönegarantin. Både de och oprioriterade leverantörer får utdelning, men endast cirka 22 procent, enligt Di som tagit del av utdelningsförslaget som är inlämnat till Vänersborgs tingsrätt. 

Konkursförvaltarna har ansökt om förskott på sitt arvode och hade i våras fått ut 367 miljoner kronor inklusive moms. Ytterligare arvoden kommer att tillkomma för 2021.


Dela sidan:
Skriv ut: