Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

28-åring får livstids fängelse för två mord och grov mordbrand

Nyheter
Publicerad: 2021-09-27 13:42
Foto: Johan Nilsson / TT

En 28-årig man döms för två mord, grov mordbrand, förberedelse till grov misshandel och skadegörelse till livstids fängelse.
Enligt Halmstad tingsrätt står det klart att mannen knivhuggit ihjäl en litauisk gästarbetare och sedan anlagt en brand utanför dennes bostad – vilket fick till följd att ytterligare en man dog.

Det var i början av april i år polisen larmades till studentboendet i Halmstad efter rapporter om en brand. Väl på plats fann polisen en skadad man, som senare kom att avlida på sjukhus.
Polisen kom dagen därpå att hitta kvarlevor från en annan man – som hade avlidit i branden.

En 28-årig man kom senare att åtalas, misstänkt för mord på de båda avlidna männen.

Får livstid

I dag dömdes han till livstid av Halmstad tingsrätt som anser det klarlagt att han knivhuggit ihjäl den ene litauiske gästarbetaren för att sedan anlägga en brand utanför dennes bostad – där även den andre mannen, också han gästarbetare, bodde.
28-åringen har erkänt gärningarna men hävdat att hans uppsåt inte varit att branden skulle få den spridning som den sedermera fick. Därmed har han också hävdat att han saknat uppsåt att mörda de båda gästarbetarna.

Tingsrätten slår dock fast att 28-åringen, genom att anlägga brand utanför lägenhetsdörren, ”velat försvåra för personerna inne i lägenheten att ta sig ut genom ytterdörren”. Väl medveten om att elden tog fart lämnade han dessutom platsen och åkte till sjukhuset för att få vård för sina skador.

Utöver livstidsdomen döms mannen att betala skadestånd om 550 000 kronor till nära anhöriga till mordoffren samt boende som orsakats skador. Länsförsäkringar Halland har dessutom riktat ett skadeståndskrav mot honom på drygt 14 miljoner kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: