Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

220 miljoner kronor tvättades i i valutaväxlingsbolag – 12 åtalade

Nyheter
Publicerad: 2021-06-03 07:54
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag åtalas 12 personer för grova penningtvättsbrott med koppling till valutaväxlingsbolaget World Exchange Stockholm. Övriga åtalspunkter är bland annat grova narkotikabrott och grova narkotikasmugglingar.
Åtalet bygger bland annat på så kallad Encrobevisning.

I dag väcks åtal mot 12 personer som på olika sätt kan kopplas till valutaväxlingsbolaget World Exchange Stockholm, enligt Åklagarmyndigheten.

– Åtalspunkterna för fyra av de åtalade gäller bland annat systematisk och organiserad penningtvätt under en tidsrymd av cirka ett och ett halvt år. De åtalade har inom ramen för World Exchange AB:s verksamhet bidragit till att 16 olika kriminella nätverk eller individer har kunnat dölja och tillgodogöra sig sammanlagt drygt 220 miljoner kronor som kommit från brott eller brottslig verksamhet, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö som ansvarat för och drivit utredningen tillsammans med kammaråklagare Arne Fors.

Överföringar om 100 miljoner kronor via hawala

Pengarna har förvarats i bolagets lokaler och har omsatts bland annat genom valutaväxling, fysisk överföring av kontanter mellan kunders olika kontantdepåer och överföring utomlands genom det informella överföringssystemet hawala. Åtalet om överföringar via hawala omfattar cirka 100 miljoner kronor.

Kontantdepåer om 15 miljoner kronor

Vid ett tillslag mot bolagets lokaler i juni 2020 påträffades kontantdepåer, som under utredningens gång har kunnat kopplas till olika kriminella nätverk och individer, till ett sammanlagt värde om cirka 15 miljoner kronor. Pengarna var i stor utsträckning förvarade i dolda utrymmen i lokalen. Vid tillslaget hittades också anteckningar som visade vilka penningtransaktioner som respektive kriminellt nätverk eller individ genomfört via World Exchange.

Encrochat

I 15 av de 16 fallen har det i efterhand gått att koppla dessa kontantdepåer till olika Encrochatkonton. I utredningen har sedan även ett antal individer kunnat kopplas till respektive Encrochatkonto.

Övriga åtalspunkter är avser bland annat synnerligen grova narkotikabrott, grova narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling och grov narkotikasmuggling. Narkotikabrotten avser flera hundra kilo narkotika av olika preparat. Bland övriga åtalade finns aktörer på alla nivåer inom narkotikahandeln. Tillgångar på över 31 miljoner har kunnat säkras i form av bland annat kontanter, klockor och fordon.

Företagsbot

Ett yrkande om företagsbot mot World Exchange AB på 10 miljoner framställs också i åtalet.

– Valutaväxlare är en central möjliggörare för den organiserade brottsligheten. De utgör en eftertraktad och närmast oumbärlig funktion för narkotikasmugglingen. Miljardbelopp genereras i narkotikahandeln årligen där stora delar förs ut ur Sverige för att återinvesteras i nya narkotikapartier. Växlingskontor framstår som centrala i att göra det möjligt att föra ut kontanter, säger Stefan Edin, chef för sektionen för aktionsgruppsverksamhet, på Noa på Polismyndigheten.

Huvudförhandlingen i målet kommer att påbörjas tisdagen den 22 juni 2020. Förhandlingen är planerad till 47 dagar.


Dela sidan:
Skriv ut: