Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hockeyspelare frias från misshandel – men måste betala skadestånd

Nyheter
Publicerad: 2023-03-16 11:42
Foto: Janerik Henriksson / TT /

Det är inte bevisat att den 19-årige ishockeyspelaren hade uppsåt att träffa målsäganden i ansiktet när han svingade med sin klubba i affekt.
Det slår Falu tingsrätt fast och frikänner 19-åringen från åtalet om grov misshandel.
Trots att han frias döms han dock att betala drygt 60 000 kronor i skadestånd till målsäganden för sveda och värk samt lyte.

Det var i slutet av sommaren förra året som en 19-årig hockeyspelare från Avesta åtalades för grov misshandel sedan han svingat en klubba rakt i ansiktet på en motspelare under en juniormatch.

Bakgrunden var att målsäganden, som satt i avbytarbåset, hade skvätt vatten på den åtalade mannen med sin vattenflaska.

Målsäganden orsakades svåra skador och i stämningsansökan motiverade åklagaren brottsrubriceringen med att 19-åringen använt sig av ett tillhygge mot målsägandens huvud.

Siktade på vattenflaskan

Målsäganden berättade under tingsrättsförhandlingarna att han varken kunde prata eller äta annat än soppa under en tid efter händelsen. Han tvingades ha en ståltråd i munnen för att hålla upp tänderna i en månad och led av psykiska besvär. Han har också fått besöka tandläkaren nästan 20 gånger sedan händelsen.

Den tilltalade 19-åringen uppgav att han blev irriterad när målsäganden sprutade vatten på honom och ville slå till dennes vattenflaska med klubban. Det var således en olyckshändelse när klubban istället träffade målsäganden i ansiktet. I efterhand har han, på en film, sett att vattenflaskan inte var där när han viftade med klubban.

Frias – men ska betala skadestånd

Falu tingsrätt konstaterar i domen att den enda stödbevisning som lagts fram från åklagarens sida är vittnesmål från personer som i realtid sett när klubban träffat målsäganden. Samtliga dessa har uppget att 19-åringen medvetet slagit målsäganden. Tingsrätten noterar dock att de ”inte närmare kunnat ange några egentliga skäl för en sådan slutsats som stöds av utredningen i övrigt”.

Vid en samlad bedömning anses därför utredningen inte ge stöd för att 19-åringen haft någon annan avsikt än att träffa flaskan – och att efterföljande händelseförlopp ”varit en ren olyckshändelse”. Mot den bakgrunden anses bevisningen inte räcka för att styrka 19-åringens påstådda uppsåt. Han frias därför från åtalet.

Han döms dock att betala skadestånd till målsäganden med sammanlagt drygt 60 000 kronor för sveda och värk samt lyte.


Dela sidan:
Skriv ut: