Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

19-åring döms till åtta års fängelse för försök till mord

Nyheter
Publicerad: 2020-07-13 11:37
Foto: FUP/polisen/rekonstruktion från ett annat knivdåd

En 19-årig man döms för försök till mord till fängelse i åtta år. Mannen ska även betala skadestånd om 200 000 kronor till målsäganden.

Göteborgs tingsrätt har idag dömt en 19-årig man för försök till mord till fängelse i åtta år. Mannen ska betala skadestånd till målsäganden med cirka 200 000 kr. 19-åringen döms också för narkotikasmuggling och ringa narkotikabrott.

Det var strax efter midnatt mellan den 7 och 8 december 2019 som en man överföll en kvinna bakifrån och högg henne ett stort antal gånger med kniv i olika delar av kroppen och ansiktet. Gärningsmannen sprang från platsen när vittnen ingrep. Kvinnan fick minst 20 skador varav åtminstone en var livshotande.

DNA på knivslida

Enligt domstolen finns det inget utpekande av 19-åringen i målet men det finns ett antal omständigheter som knyter honom till gärningen. Mannen befann sig på Lindholmen under kvällen och hans DNA påträffades på en knivslida som låg kvar på gärningsplatsen.

Knivslidan hade inhandlats av 19-åringens vän dagen före gärningen. Samtidigt hade 19-åringen köpt en uppsättning kläder som stämde väl överens med de kläder som gärningsmannen hade på sig.

Mannen och hans vän chattade även om brottsutredningen drygt en månad efter gärningen. Den tilltalade har lämnat förklaringar till i princip alla omständigheter som knyter honom till gärningen men tingsrätten anser att hans förklaringar är så osannolika att de inte kan beaktas.

Kopplingar till kriminella organisationer

Enligt domstolen har både 19-åringen och hans vän kopplingar till ”de kriminella organisationerna Wolfpack och Wolftribe” men det har inte gått att utreda vad som var orsaken till mordförsöket.

– Även om det inte har gått att klarlägga motivet till gärningen är bevisningen mot den tilltalade så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att det är han som är gärningsmannen, säger rättens ordförande lagmannen Johan Kvart.

Försvårande omständigheter

Domstolen pekar på att det finns försvårande omständigheter då den 19-årige mannen inte avbröt gärningen frivilligt utan lämnade platsen först när vittnen ingrep. ”Trots avbrottet var skadorna livshotande och han har därmed gjort allt som krävts för att brottet skulle fullbordas”, uppger domstolen och menar att 19-åringen har begått gärningen med avsikt.

Även om något motiv inte har kunnat klarläggas har domstolen tagit hänsyn till att gärningen har föregåtts av planering. Gärningsmannen och hans vän har köpt knivar och kläder som använts vid gärningen och 19-åringen har även befunnit sig på platsen flera timmar före själva gärningen.

Straffvärdet

Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningarna för en vuxen person uppgår till tolv år i fängelse. Med hänsyn till den tilltalades ungdom döms han istället till fängelse i åtta år.

Domstolen skriver att kvinnan gav som en följd av mordförsöket fått omfattande fysiska och psykiska men.

Mannen ska sammanlagt betala 197 007 kr i skadestånd till målsäganden som ersättning för kränkning, sveda och värk, inkomstbortfall och kostnadsutlägg.

Rättens ordförande och nämndemännen är överens om domen.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
forsok-till-mord

Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.