Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

180 000 svenska barn lever med skuldsatta föräldrar

Nyheter
Publicerad: 2019-06-26 15:02
Foto: Jessica Gow /TT

Fler än vart tolfte barn i Sverige lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Högsta andelen barn i skuldsatta familjer finns i Grums kommun och den lägsta andelen i Lomma kommun.

Därtill finns ett okänt antal barn som lever i familjer med mycket små ekonomiska marginaler.

Grums kommun i Värmlands län är den kommun med högst andel barn som lever i skuldsatta familjer, 20,7 procent, medan Lomma kommun i Skåne har lägst andel skuldsatta barnfamiljer med sina 1,7 procent.

Viktigt att förmedla barnens oskuld

Enligt Kronofogden är oro för den ekonomiska situationen vanligt bland barnen som lever med skuldsatta föräldrar. Tina Häggmark, anställd vid Kronofogden, understryker därför vikten av att föräldrar för en dialog med barnen.

– Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till, säger Tina Häggmark på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Kronofogden och Bris samarbetar

I syfte att stödja de barn som upplever oro för familjens ekonomiska ekonomi samarbetar Kronofogden sedan ett antal år tillbaka med Bris, Barnens rätt i samhället. Exempelvis kan barn ringa anonymt till Bris anonymt på gratisnumret 116 111 alternativt chatta, mejla eller skriva inlägg på Bris hemsida.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.


Dela sidan:
Skriv ut: