Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

18-åring döms till livstids fängelse – efter skolattacken i Malmö

Nyheter
Publicerad: 2022-09-08 11:04
Malmö Latinskolan. Foto: TT

Den 18-årige mannen gick till attack på Malmö Latinskola, beväpnad med en yxa och en kniv. 
Han angrep två kvinnliga lärare och skadade dem så svårt att deras liv inte stod att rädda. 
Nu döms han till livstids fängelse.

Det var på måndagseftermiddagen den 21 mars som flera personer, däribland den misstänkte gärningsmannen själv, larmade 112. 

18-åringen, som var elev på skolan, hade angripit två lärare, två kvinnor i 50-årsåldern, med kniv och yxa och skadat dem så allvarligt att de dog av sina skador. Ett stort antal polispatruller samt ambulanser kallades till skolan, som ligger i centrala Malmö. Gärningen skedde enligt polisen på tredje våningen.

18-åringen greps på platsen, bara tio minuter efter att det första larmet kommit in, och anhölls på sannolika skäl misstänkt för två mord. 

Döms till livstids fängelse

18-åringen har erkänt att han mördade de två lärarna. En bit in i processen vid Malmö tingsrätt pausades förhandlingarna och 18-åringen fick genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. När huvudförhandlingen återupptogs stod det klart att han varken lidit av någon allvarlig störning vid gärningen eller vid undersökningen. Under sin slutplädering yrkade åklagaren därför på livstids fängelse.

Nu står det klart att 18-åringen döms till livstids fängelse. I ett pressmeddelande säger rättens ordförande och tingsrättens lagman, Johan Kvart:

– Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst. Därför och eftersom gärningsmannen var 18 år och den s.k. ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet, har påföljden bestämts till livstids fängelse.


Dela sidan:
Skriv ut: