Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

170 000 låginkomsttagare går miste om bidrag de har rätt till

Nyheter
Publicerad: 2019-09-12 08:45
Foto: Henrik Montgomery / TT

Nära 170 000 svenska låginkomsttagare går miste om ett bostadstillägg som de egentligen har rätt till. Det handlar i genomsnitt om cirka 1 300 kronor i månaden – pengar som skulle lyfta många över gränsen för låg ekonomisk standard. Det visar en ny granskning som Riksrevisionen har gjort.

Riksrevisionens granskning visar att nästan var fjärde person med sjuk- eller aktivitetsersättning och var tredje ålderspensionär saknar bostadstillägg, trots att de är berättigade till detta.

– Andelen personer med låg ekonomisk standard är mycket hög i dessa grupper jämfört med resten av befolkningen. Ett bostadstillägg skulle lyfta många i målgruppen över gränsen för låg ekonomisk standard, säger riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen gick 40 000 personer med sjuk- eller aktivitetstillägg och 129 000 pensionärer miste om bostadsbidraget på 1 300 kronor i månaden.

Krävs en ansökan för att få bidraget

Skälet till att så pass många inte mottar bostadstillägget tros vara att det krävs en ansökan alternativt att ansökningsprocessen är allt för komplicerad.

– Det är uppenbart att många som har rätt till bostadstillägg inte ansöker. Det kan bero på att de inte känner till eller förstår att de har rätt till förmånen. Det kan också bero på att ansökningsförfarandet är för komplicerat, säger Tina Malmberg, projektledare för granskningen.

Från Riksrevisionens sida anser man att fler utbetalda bostadstillägg skulle vara en adekvat åtgärd för att minska den ekonomiska utsattheten – trots att det skulle kosta staten ytterligare tre miljarder kronor om året.

– Det skulle vara en träffsäker åtgärd för att minska ekonomisk utsatthet bland ålderspensionärer och personer med sjuk- och aktivitetsersättning, säger riksrevisor Stefan Lundgren.


Dela sidan:
Skriv ut: