Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

17 års fängelse för mord i Kungens kurva – körde bilen

Nyheter
Publicerad: 2021-04-14 11:11
Foto: Claudio Bresciani / TT

En 24-årig man döms till 17 år och 10 månaders fängelse för mordet i Kungens kurva i januari förra året.
Men vem som avlossade de dödande skotten är fortfarande okänt.

Det var i mitten av januari förra året som en man avled och en kvinna skadades allvarligt när en bil besköts vid en bensinmack i Kungens kurva utanför Stockholm.
Skotten avlossades från en annan bil och träffade mannen i huvudet, halsen, nacken, bröstet, ryggen, armen samt låret. Enligt den rättsmedicinska undersökningen var tre av skadorna mannen drabbades av var för sig dödliga.

Tidigare i år åtalades tre män för inblandning i dödsskjutningen. Samtliga tre har kopplingar till det så kallade Vårbynätverket och delar av åklagarens bevisning i målet har bestått av utdrag från olika Encrochattar gänget emellan.

24-åringen döms som gärningsman för mordet

Södertörns tingsrätt konstaterar nu att det är visat att ”en eller flera personer” avlossat minst 26 skott mot bilen, varav 17 stycken träffade bilen samt att den person som klarade sig helt oskadd var den egentliga måltavlan.
Vem som avlossade skotten är dock inte klarlagt.

Den 24-årige mannen som åtalades för mordet döms nu till 17 år och 10 månaders fängelse. Enligt Södertörns tingsrätt har han kört bilen från vilken skotten avlossades och ”varit medveten om att det från bilen skulle skjutas för att döda”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Enligt tingsrätten har skjutningen ”präglats av en total likgiltighet inför vad effekten skulle bli i fråga om dödsfall och skador”.

– 24-åringens delaktighet i gärningarna har varit att köra bilen. Det har varit av avgörande betydelse för att gärningarna skulle kunna genomföras. Därför ska han dömas som gärningsman för mordet och mordförsöken, säger rådmannen Kian Amraée i pressmeddelandet.

De två andra männen som också stod åtalade för medhjälp till mordförsök frikänns dock helt då domstolen inte anser att bevisningen mot dessa håller i den delen. En av dessa döms dock för falskt larm.


Dela sidan:
Skriv ut: