Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

17-åring döms för sexuellt ofredande via Snapchat

Nyheter
Publicerad: 2020-07-14 11:29
Foto: Gorm Kallestad / TT

Den 17-årige pojken som stod åtalad för sexuellt ofredande friades av tingsrätten efter att ha skickat sexuella meddelanden till en flicka. Hovrätten fäller nu pojken för brottet.

En 17-årig pojke åtalades i Falu tingsrätt för sexuellt ofredande. Han hade via appen Snapchat skickat flera meddelanden med sexuellt innehåll, bland annat en bild på sitt könsorgan till en flicka. Enligt henne hade hon skrivit till honom att sluta skicka sådana meddelanden och att hon tänkte polisanmäla honom, men den tilltalade invände att den sexuella chattkonversationen var ömsesidig.

Sexuellt ofredande

Tingsrätten fastställde att meddelandena och bilden som 17-åringen skickad objektivt sett skulle kunna utgöra sexuellt ofredande. Frågan var därför om målsäganden samtyckt till handlingen.

Hur konversationerna mellan tonåringarna sett ut var dock oklart, och rätten framhöll att målsäganden inte kom ihåg om hon skrivit något flirtigt eller sexuellt till 17-åringen. Det gick därför inte att dra någon säker slutsats kring om hon samtyckt till gärningen eller inte, och det var därmed heller inte ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen gjort sig skyldig till sexuellt ofredande.

Överklagades till Svea hovrätt

Avgörandet överklagades till Svea hovrätt, som till skillnad från underinstansen inte anser att det finns anledning att ifrågasätta målsägandens uppgifter. Rätten bedömde att hon lämnat en trovärdig berättelse som också får stöd av chattmedelanden där hon tydligt skriver att hon inte ville ha den typen av kontakt med den tilltalade. 

På grund av detta döms mannen för sexuellt ofredande till 20 timmars ungdomstjänst. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.