Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

17-åring döms för rån – stal en förpackning Ritalin

Nyheter
Publicerad: 2022-08-03 11:09
LAGBOK 2016

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det är ställt utom allt rimligt tvivel att en man rånat en målsägande genom att nattetid tränga sig in i dennes bostad, utdela flera knytnävslag mot målsägandens ansikte och tillgripa en oöppnad förpackning läkemedel. Mannen ska, mot bakgrund av hans ålder, dömas till ungdomsövervakning.

En 17-årig pojke åtalades vid Umeå tingsrätt för rån. 

Enligt åklagaren hade pojken stulit mediciner från målsäganden, genom att nattetid tränga sig in i dennes bostad och utdela flera knytnävsslag mot hans ansikte. Händelsen inträffade i september 2021.

17-åringen förnekade gärningen. 

Maskerad person bröt sig in

Genom utredningen var det klarlagt att målsäganden befann sig i sin bostad under den aktuella natten. Han satt i vardagsrummet i en soffa när en maskerad person kom in i rummet och bröt sig in i medicinskåpen. Därefter slog personen målsäganden ett flertal gånger i ansiktet. Från medicinskåpet tillgreps en oöppnad förpackning av läkemedlet Ritalin.

Under kvällen som föregick rånet befann sig 17-årigen hemma hos målsäganden tillsammans med två vittnen samt ytterligare en person. Sällskapet umgicks och tittade på hockey. Vittnena var de sista som lämnade målsägandens hem mellan ett- och tvåtiden på natten. 

Huvtröja hittades

Målsäganden uppgav att han uppfattade gärningsmannen som 17-åringen, även om det var mörkt i rummet och personen var maskerad. Målsäganden berättade att gärningspersonen bar svarta mjukisbyxor med vita ränder, en svart tröja med huva och svarta ankelsockar. Enligt offret bar den tilltalde sådana kläder tidigare under kvällen. Tingsrätten noterade att ett par mjukisbyxor togs i beslag från den tilltalade som motsvarade beskrivningen. Vidare uppgav målsäganden att gärningspersonen bar en tunnare jacka som han trodde var svart med vita och gråa detaljer. Även i denna del noterade tingsrätten att en jacka av liknande slag hade beslagtagits från den tilltalade. 

I samband med en husrannsakan som genomfördes i 17-årigens bostad påträffades en svart huvtröja och en vit t-shirt med blodbesudlingar. Resultatet från undersökningen talade extremt starkt för att blodet/DNA:t i besudlingarna kom från offret. Tingsrätten noterade att den tilltalde inte kunde lämna någon rimlig förklaring till hur målsägandens blod kunde finnas på de kläder som han bar under kvällen och natten för gärningen.

Vid en sammantagen bedömning ansåg tingsrätten att åklagaren hade lagt fram tillräcklig bevisning för en fällande dom. Slutsatsen blev att det var ställt utom allt rimligt tvivel att 17-åringen rånade målsäganden i enlighet med åtalet. Han dömdes därför för rån till ungdomsövervakning i sju månader.

Domen fastställs

17-åringen överklagade till Hovrätten för Övre Norrland och yrkade att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet. 

Hovrätten konstaterar att tingsrätten i sin dom utförligt redogjort för den utredning som har lagts fram och hur tingsrätten har värderat denna. Hovrätten delar fullt ut tingsrättens bedömning om vad som är utrett i målet och ansluter sig alltså till tingsrättens bedömning att det är styrkt att målsäganden har utsatts för ett rån på det sätt och på den tid och plats som åklagaren gör gällande. Vidare delar hovrätten tingsrättens bedömning att det är styrkt att det är 17-åringen som är gärningsmannen. I likhet med tingsrätten anser hovrätten således att han ska dömas för rån till ungdomsövervakning i sju månader

Tingsrättens dom ska alltså fastställas i dess helhet. (Blendow Lexnova)

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: