Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

16-åring frias efter ”toffelkrig” och bråk med toaborste

Nyheter
Publicerad: 2022-09-06 10:34
Genrebild Foto: Jessica Gow / TT

Såväl tingsrätten som hovrätten friar en 16-åring från åtalet om misshandel efter ett bråk som uppstod i anslutning till ett ”toffelkrig” i en skolkorridor.
Enligt tingsrätten var båda ungdomarna inställda på att ”ofreda den andre och i någon utsträckning tillfoga varandra smärta och ringare övergående skador som blåmärken och mindre svullnader”.
Så länge bråket eller slagsmålet ”hålls på den nivån” får det, enligt tingsrätten, ”anses ligga i situationen som sådan att det inte kan bli fråga om ansvar för ofredande eller misshandelsbrott”.

Målsäganden och den åtalade 16-åringnen är kompisar som går i samma skola. En dag hade de ett ”toffelkrig” tillsammans med andra i skolans korridor och senare samma dag uppstod den händelse som är föremål för åtalet.

Målsäganden väntade utanför elevskåpen när de andra deltagarna från ”toffelkriget” kom fram – och han försvann då in på en toalett. Den åtalade 16-åringen ryckte då upp dörren till toaletten och de tre andra personerna stod utanför den öppna toalettdörren ”och gjorde utfall med tofflor” mot målsäganden som stod inne på toaletten. Han hade ingen toffel med sig och tog därför toalettborsten och gjorde utfall mot en av de som stod utanför varpå den åtalade 16-åringen ingrep.

”Båda inställda på att ofreda den andre”

Enligt målsäganden tog 16-åringen tag i hans hals och och drog ned honom till marken varpå han slog 16-åringen och att de därefter började bråka och tog tag i varandra. Enligt 16-åringen tog han istället tag i målsägandens bröstkorg och drog ned honom till marken först efter att målsäganden slagit honom på halsen med toalettborsten. Det uppstod sedan ett bråk som avslutades med att han målsäganden mellan benen, vilket ledde till att bråket upphörde.

Tingsrätten ansåg de båda parterna lika trovärdiga och konstaterade att bedömningen, i brist på annan utredning, skulle göras utifrån den åtalade 16-åringens berättelse. Det var då utrett att han tog ett tag om målsäganden för att lugna ned situationen, att målsäganden slog 16-åringen samt att de båda därefter hamnade i bråk där målsäganden var mest aktiv samt att bråket avslutades med att 16-åringen sparkade målsäganden. Mot den bakgrunden gjorde tingsätten följande bedömning:

”Om två ungdomar inlåter sig i ett bråk med varandra innebär det att båda är inställda på att ofreda den andre och i någon utsträckning tillfoga varandra smärta och ringare övergående skador som blåmärken och mindre svullnader. Så länge bråket eller slagsmålet hålls på den nivån får det anses ligga i situationen som sådan att det inte kan bli fråga om ansvar för ofredande eller misshandelsbrott. Att det förhåller sig så beror på allmänna straffrättsliga grundsatser om samtyckes ansvarsbefriande verkan”. 16-åringen friades därför från åtalet.

Hovrätten fastställer friande domen

Domen överklagades av såväl åklagaren som målsäganden.

Hovrätten gör dock ingen annan bedömning och fastställer den friande domen.


Dela sidan:
Skriv ut: