Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

16-åring döms till sluten ungdomsvård för ”gymmordet”

Nyheter
Publicerad: 2023-03-10 11:02

Den 16-årige pojken, som agerade torped, öppnade eld mot en man inne på ett gym i centrala Stockholm.
Men istället för måltavlan dödades en 55-årig man försökte övermanna skytten.
I dag dömdes skytten till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader.

Det var den 28 mars 2022 som en person började skjuta inne på ett gym i Vasastan i Stockholm. Den tilltänkta måltavlan lyckades undkomma, men en annan person, som till yrket var ordningsvakt, försökte hindra skytten och sköts då till döds.

En ung man, 16 år, vid gärningstillfället, kunde snart gripas och åtalades för mord, samt för grov allmänfarlig ödeläggelse efter att en handgranat kastats in på en restaurang på Södermalm samt grovt vapenbrott.

Flera åtalades

Utöver detta åtalades tre personer för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. En av dem var 18 år vid gärningen och de övriga i 30-årsåldern. Enligt åklagaren har de på olika sätt främjat mordet och mordförsöket.

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, sa kammaråklagare Daniel Suneson i samband med åtalet.

Medåtalade frias

Tingsrätten dömde i dag 16-åringen, som hunnit fylla 17, till sluten ungdomsvård i 2 år och elva månader. Han frias från försök till mord på en annan man vid samma tillfälle och de tre andra männen frias från medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Tingsrätten skriver att de vid en sammantagen bedömning har kommit fram till att bevisningen i form av bland annat DNA-träffar, signalementsuppgifter och jämförande bilder från övervakningsfilmer är av sådan styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen, då 16 år, är gärningsmannen. 17-åringen döms för mord.

Frias från mordförsök

När det gäller åtalet för försök till mord bedömer tingsrätten att bevisningen inte räcker för att det ska vara styrkt att 17-åringen och de tre åtalade männen hade en gemensam brottsplan att döda den utpekade måltavlan. 17-åringen frikänns därför från försök till mord och de tre männen frikänns från medhjälp till gärningen. De tre männen frikänns också från medhjälp till mord.

Tingsrätten dömer även 17-åringen för allmänfarlig ödeläggelse. Av bevisningen i form av DNA-träffar, telefonuppkopplingar och vittnesuppgifter är det ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen den 20 mars 2022 kastade in en handgranat på en restaurang i centrala Stockholm. Han döms även för grovt vapenbrott.

Påföljden för 17-åringen bestäms till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Det samlade straffvärdet för brottsligheten hade för en vuxen person uppgått till 18 år.


Dela sidan:
Skriv ut: