Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

16-årig pojke åtalad för mord inne på gym i Stockholm

Nyheter
Publicerad: 2023-01-24 10:25
Foto: Johan Nilsson / TT /

Den 16-årige pojken, som uppges ha agerat som torped, öppnade eld inne på ett gym i centrala Stockholm.
En 55-årig man försökte övermanna skytten, men sköts själv till döds.
I dag åtalades 16-åringen och tre andra personer för mord, försök till mord och medhjälp till mord.

Det var den 28 mars 2022 som en person började skjuta inne på ett gym i Vasastan i Stockholm. Den tilltänkta måltavlan lyckades undkomma, men en annan person, som till yrket var ordningsvakt, försökte hindra skytten och sköts då till döds.

Åtalet är, skriver Åklagarmyndigheten, kopplat till två andra förundersökningar om grov allmänfarlig ödeläggelse den 20 mars 2022 på Södermalm då en handgranat kastades in i en restauranglokal samt om grovt vapenbrott där bland annat mordvapnet från gymmet hittades i en lägenhet i Johanneshov.

16-åring åtalas

En av personerna, som var 16 år vid gärningen, åtalas för mord och försök till mord på gymmet i Vasastan, grov allmänfarlig ödeläggelse på restaurangen på Södermalm samt grovt vapenbrott i en lägenhet i Johanneshov.

Utöver detta åtalas tre personer för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. En av dem var 18 år vid gärningen och de övriga i 30-årsåldern. Enligt åklagaren har de på olika sätt främjat mordet och mordförsöket.

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Samtliga åtal kommer att avhandlas i en och samma rättegång. Det är tingsrätten som sätter datum för när huvudförhandlingen startar.


Dela sidan:
Skriv ut: