Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

15-åring betalade 1 700 för en mössa – får inte häva köpet

Nyheter
Publicerad: 2020-11-12 10:32
Montage. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

En pappa begär återköp av en mössa som hans son använt sina konfirmationspengar och betalat 1 700 kronor för.
Pappan hänvisar till att sonen är minderårig. 
ARN håller inte med.

En pappa har anmält till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, att hans 15-årige son köpt en mössa av märket Moncler för 1 699 kronor i en butik, men blev nekad återköp dagen efter. Allmänna reklamationsnämnden ger dock butiken rätt och avslår pappans krav om återköp.

Av beslutet framgår det att den 15-årige sonen köpte mössan den 19 oktober 2019, men pappan bestämd dagen efter att mössan skulle lämnas tillbaka eftersom han tyckte att priset var för högt för att sonen skulle kunna köpa den på egen hand. 

Prislappen hade tagits bort

Han blev dock nekad återköp eftersom butiken såg att prislappen hade tagits bort från mössan, vilket hände när sonen provade mössan hemma. Prislappen hade dock satts på mössan igen när han försökte lämna tillbaka den. 

Pappan har i anmälan uppgett att mössan är ”oanvänd och i perfekt skick, precis som prislapparna, och borde därför få lämnas tillbaka”. 

Pengarna som hans son använde var en konfirmationspresent. Eftersom butiken sålt en mycket dyr vara till en minderårig utan vårdnadshavarnas medgivande vill han alltså häva köpet och få tillbaka pengarna. 

Prislappen ska garantera original

Butiken har motiverat sitt beslut med att alla butikens plagg har hangtags (prislappar) för att garantera att plaggen är nya och original. Om prislappen är modifierad eller på något sätt bortplockad eller flyttad, kan butiken inte garantera produktens skick eller äkthet. 

Vidare har butiken uppgett att det står på kvittot samt på skyltar vid kassan att prislappar inte får tas av. 

Enligt Allmänna reklamationsnämndens uppfattning är det inte ovanligt att 15-åriga ungdomar handlar kläder på egen hand för detta, eller högre belopp. 

”Även om priset på mössan varit högt, har säljaren därmed haft rätt att anta att det fanns ett underförstått samtycke från vårdnadshavarna eller att de skulle godkänna köpet i efterhand. Köpet är därför giltigt. Eftersom prislappen tagits av får mössan, enligt butikens villkor, inte lämnas tillbaka. NL:s krav ska därmed avslås”. 


Dela sidan:
Skriv ut: