Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

10 års fängelse och utvisning för mordförsök på hustru

Nyheter
Publicerad: 2021-04-16 11:55
Foto: Fredrik Sandberg / TT

En 41-årig man döms till 10 års fängelse för ett mordförsök på sin fru i parets gemensamma lägenhet – där deras sju barn befann sig.
Mannen ska efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff utvisas till sitt hemland.

Det var i januari i år, efter att familjen firat sin sons ettårsdag, som mannen högg sin fru 16 gånger med en kniv. Hustrun har berättat att händelsen utspelade sig när paret satt i soffan och pratade om ”hur lyckad dagen hade varit” som den berusade mannen, efter en ordväxling, högg henne med kniven.

Hon försökte freda sig och ta sig i från mannen, men han höll fast henne i klänningen och högg henne flera gånger. Till slut lyckades hon ta sig loss och springa till sovrummet där hon kunde stänga in sig. När äldste sonen och äldsta dottern, som vaknat av tumultet, kom och höll fast mannen passade hon på att lämna lägenheten och knackade på hos två grannar och kunde ringa polis och ambulans.

Mannen har bekräftat att han blev mer berusad än vanligt och har berättat att han förstår att han måste ha huggit sin fru, men han minns det inte. Han måste ha gjort det omedvetet, men har inte förnekat att han har gjort det.

Hade uppsåt att döda

Ångermanlands tingsrätt slår i domen fast att det är utrett att han, i enlighet med åklagarens gärningsbeskrivning, huggit frun och att det funnits en fara för att brottet skulle fullbordas, alternativt att faran för fullbordan var utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter. Tingsrätten anser också det bevisat att mannen haft uppsåt att döda sin hustru.

Tingsrätten anser att det ”med säkerhet kan antas att (mannen) måste ha sett (hustruns) död som en praktiskt taget oundviklig effekt av huggen. Enligt domstolen kan mannens berusning visserligen ha inverkat, men sammantaget anses omständigheterna vara sådana att han ”åtminstone tros haft insiktsuppsåt
till gärningen”. Det finns, enligt tingsrätten, inte heller några förmildrande omständigheter som gör att det finns skäl att bedöma gärningen som försök till dråp – mannen döms därför för försök till mord.

10 år och utvisning

Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningen motsvarar fängelse i 12 år men anser att det faktum att han även ska utvisas ska beaktas vid straffmätningen.

Han döms därför till 10 års fängelse och utvisning.


Dela sidan:
Skriv ut: