Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ernstberger: ”Vi är förberedda på en process i hovrätten”

Näringsliv
Publicerad: 2020-02-14 15:16
Alexander Ernstberger, vd och grundare för Allra-gruppen. Foto: Axel Palm

Alexander Ernstberger, som friades från misstankarna om bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott, kommenterar EBM:s beslut om att överklaga den friande domen.

I dag valde Ekobrottsmyndighetens åklagare Thomas Hertz att överklaga den friande Allra-domen där han riktar skarp kritik mot tingsrättens hantering av målet samt ifrågasätter även kunskapen hos rättens ledamöter. Nu svarar Alexander Ernstberger, som är en av de som friats från misstankar om brott i tingsrätten, på överklagandet.

I överklagandet skriver Thomas Hertz bland annat att han vill se en sakkunnig bland rättens ledamöter då detta rör sig om ”ett mål som rör ekonomiska förhållande där det kan finnas behov av särskild fackkunskap”.

Just denna del kan Alexander Ernstberger, som uppger att han inte hunnit analysera överklagandet ännu, inte svara mer på än att ”den sakkunniga endast tycks vara relevant i frågan om påstått bokföringsbrott och där är jag inte inblandad”.

”Märklig motivering”

Däremot reagerar Alexander Ernstberger på åklagarens påstående om att rättens ledamöter inte haft den kunskapen som behövs vid denna typ av mål

– Att åklagaren nu överklagar till hovrätten med motiveringen att ingen har förstått är märkligt, han pratar ändå om två väldigt erfarna rådmän och en nämnd på fyra personer. Alla var eniga. Därtill ett enat försvar med ytterst kompetenta advokater. Frågan blir ju retorisk, men är det sannolikt att åklagaren är ensam om att förstå juridiken?, säger han till Dagens Juridik.

Vidare uppger han:

– Jag är ganska övertygad om att om åklagaren hade riskerat sex månadslöner vid en förlust så hade han kanske agerat med större eftertänksamhet. Men eftersom åklagare inte har något vidare ansvar för sina gärningar, så blir det väl lätt att överklaga för det är inte han som står kostnaden för vare sig processen eller förlusten, det gör skattebetalarna och hittills har han bränt cirka 100 miljoner av skattebetalarnas pengar.

Alexander Ernstberger och hans försvarare står redo för nya förhandlingar i den högre instansen.

– Vi är förberedda på en process i hovrätten och övertygade om att hovrätten kommer landa i samma slutsats som tingsrätten, säger han till Dagens Juridik.


Dela sidan:
Skriv ut: