Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Var tredje handlare utsattes för stöld under senaste veckan

Näringsliv
Publicerad: 2019-06-24 13:43
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Förra veckan drabbades var tredje butik av en stöld och fyra av tio svenska handlare har utsatts för någon form av brott under den senaste tiden. Det visar siffror från Svensk Handels senaste trygghetsbarometer.

Det är Svensk Handels tryggshetsbarometer som presenterar siffrorna som redovisar siffrorna från årets andra kvartal. Siffror som alltså visar att fyra av tio handlare utsatts för brott den senaste tiden samt att var femte handlare har drabbats av hotfullt beteende från besökare eller kund den senaste månaden. Det är en ökning med två procentenheter från förra mätningen.

En utveckling som oroar Svensk Handels säkerhetschef, Per Geijer.

– Vi ser hur de kriminella använder sitt våldskapital för att styra och ställa i våra butiker. Framförallt är det ett stort arbetsmiljöproblem. På vissa platser tvingas de som arbetar i handeln utstå hotfulla och våldsamma situationer på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt, säger Per Geijer i ett pressmeddelande.   

Stölder förekom i var tredje butik förra veckan


Trygghetsbarometern visar att butiksstölder är det vanligaste brottet som drabbar handlarna. Bara under förra veckan drabbades var tredje butik av någon form av stöld. Samtidigt uppger två av tre handlare att de inte polisanmäler butiksstölderna.

Per Geijer tror att det låga antalet polisanmälningar är en konsekvens av att rättsväsendet inte ser tillräckligt allvarligt på brottsligheten som drabbar handlarna.

– Rättsväsendet bagatelliserar butiksstölderna. Det gör att det i princip är riskfritt att stjäla från en svensk butik idag. Butiksstölderna är avkriminaliserade, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.


Dela sidan:
Skriv ut: