Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

UC: Konkursvåg att vänta till hösten

Näringsliv
Publicerad: 2022-08-02 08:24
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Antalet konkurser är idag på de lägsta nivåerna på tio år.
Samtidigt finns tydliga indikationer på en inbromsning av ekonomin till hösten – med en konkursvåg som följd, enligt UC:s ekonom Johanna Blomé.
– Att samtliga storbanker nu sedan föregående vecka har höjt räntan, tillsammans med fortsatt rekordhög inflation och en devalvering av kronan ger tydliga indikatorer på att en kommande inbromsning av ekonomin kommer att ske till hösten, säger hon i ett pressmeddelande.

Trots att storbankerna höjt räntorna och inflationen har ökat rejält ligger antalet konkurser på de lägsta nivåerna på tio år, enligt statistik från UC.

Konkursläget just nu är väldigt lågt, det är det lägsta på tio år. Det är en utveckling som förvånar många med tanke på det ekonomiska läget vi befinner oss i. Samtidigt går det hand i hand med den senaste mätningen av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) som Statistiska centralbyrån (SCB) nyligen genomförde, och som visade på en positiv utveckling under juni, säger UC:s ekonom Johanna Blomé i pressmeddelandet.

Enligt Johanna Blomé är det dock troligt att antalet konkurser kommer att öka till hösten i samband med en inbromsning av den svenska ekonomin.

Att samtliga storbanker nu sedan föregående vecka har höjt räntan, tillsammans med fortsatt rekordhög inflation och en devalvering av kronan ger tydliga indikatorer på att en kommande inbromsning av ekonomin kommer att ske till hösten – med ökade konkurser inom många branscher till följd.


Dela sidan:
Skriv ut: