Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Swedbank överväger åtgärder mot Michael Wolf

Näringsliv
Publicerad: 2020-03-23 13:20
Michael Wolf, tidigare VD och koncernchef för Swedbank. Foto: Nora Lorek / TT

Birgitte Bonnesens avgångsvederlag slopas nu flaggar Swedbanks ordförande Göran Persson för att Michael Wolf fortfarande utreds av styrelsen.

I dag höll Swedbank presskonferens som inleddes av David Dibari, managing partner på advokatfirman Clifford Chance, som fick i uppdrag att identifiera historiska brister i Swedbanks regelefterlevnad och kontroll avseende penningtvätt under den mer än 12 år långa utredningsperioden från januari 2007 till mars 2019.

Strax innan presskonferensen meddelade Swedbank att banken drar in avgångsvederlaget, vilken enligt årsredovisningen uppgick till 26,6 miljoner kronor, med den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen, som tillträdde 2016 och fick sparken i mars 2019. Avgångsvederlaget skulle enligt avtalet börja gälla den 29 mars i år.

Åtgärder mot Michael Wolf

– Avgångsvederlaget kommer inte att genomföras, de pengarna kommer aldrig gå igång, säger Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank, vid presskonferensen på måndagsförmiddagen.

På en fråga svarar Göran Persson att styrelsen även överväger att vidta åtgärder mot Michael Wolf, som blev vd 2009 och fick sparken i början av 2016. 

I Clifford Chance rapport fick de tre senaste verkställande direktörerna, tillsammans med styrelserna, hård kritik. Swedbank har redan uppgett att man  inte kommer att vidta andra åtgärder mot Birgitte Bonnesen förutom att slopa avgångsvederlaget. När det kommer till Michael Wolf svarar Göran Persson:

– Michael Wolf är fortfarande föremål för styrelsens intresse, men vi har i dag inget besked att ge utan det granskas fortsatt.

Enligt Göran Persson fick banken tydligt juridiskt råd att inte kräva Birgitte Bonnesen på skadestånd då detta dels skulle visa sig vara svårt att fullfölja framgångsrikt och dels kräva mycket tid och vara förenat med stora kostnader.

Utredning mot styrelsen

På frågan om att stämma den tidigare styrelsen hänvisar Swedbank till myndigheterna och att det pågår en sådan typ av utredning hos EBM.

Göran Persson uppger under samma presskonferens att rapporten från Clifford Chance var viktig att genomföra för att banken ska kunna gå vidare och fokusera på att städa verksamheten och ”bygga det nya Swedbank”.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.