Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svenskarna väntas e-handla julklappar för över 10 miljarder

Näringsliv
Publicerad: 2020-11-17 08:10
Foto: Claudio Bresciani/TT

Drygt sex av tio konsumenter planerar att köpa minst en julklapp på nätet i år – och det totala värdet på alla e-handelsklappar väntas uppgå till 10,6 miljarder kronor.
Det visar PostNotrds senaste E-barometer.

PostNord har i rapporten sammanfattat e-handeln under det tredje kvartalet. Slutsatsen är att tillväxten är ”historiskt hög” och ökade med 39 procent jämfört med samma period förra året. Nästan hälften av alla företag och konsumenter uppger dessutom att de tror på en ökad julklappsförsäljning på nätet i år.

– Julklappshandeln på nätet kommer slå nya rekord, det kan vi med stor säkerhet säga. Och det är alltså trots att svenskarna totalt sett uppger att de kommer köpa något mindre julklappar. Förflyttningen till nätet, från den fysiska julklappshandeln, är enorm. Det är samma effekt som vi generellt har sett i detaljhandeln under 2020, på grund av pandemin, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

Black Friday i antågande

Redan nästa helg väntas julhandeln sätta igång, när Black Friday inträffar. Enligt PostNords rapport planerar en tredjedel av de tillfrågade konsumenterna att handla något och hälften av dessa planerar att köpa minst en julklapp under den helgen.

– Black Friday är helt klart startskottet på julhandeln, vilket också märks på våra egna terminaler, där vi förra året slog paketrekord och troligtvis gör det på nytt i år. Samtidigt är det många konsumenter som är väldigt kritiska till fenomenet och snarare sympatiserar med det som numera kallas Circular Monday – en motreaktion med hållbarhet och mindre konsumtion i fokus, förklarar Carl-Fredrik Teder.


Dela sidan:
Skriv ut: