Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svenskarna har dålig koll på tjänstepensionen

Näringsliv
Publicerad: 2020-09-25 08:12
Foto: Nora Lorek / TT

Många svenskar har låg kännedom om vad tjänstepensionen egentligen innebär, och en tredjedel vet knappt var de har sin privata tjänstepension någonstans.
Det visar Folksams undersökning ”Så sparar svenskarna”, som gjorts i samarbete med Kantar Sifo.

Undersökningen visar att endast fyra av tio känner sig tillräckligt insatta i vad tjänstepensionen innebär, och bland de under 34 år är det ännu färre.

– För att i slutändan få en bra pension är det många delar som spelar in. Två av de viktigaste sakerna är att säkerställa att ens arbetsgivare betalar in tjänstepension, och att börja spara privat i tid. Ju tidigare du börjar spara till pensionen, desto större blir ränta-på-ränta-effekten. Här måste vi fortsätta att prata om vikten av tjänstepension och vad det faktiskt är för något så att även yngre kan fatta informerade beslut, då deras beslut idag kommer att påverka dem när de väl går i pension, säger Anna-Karin Laurell, affärsområdeschef Folksam Liv.

Undersökningen visar dessutom att det är en stor andel svenskar med låga löner som står utan tjänstepension. Bland de som tjänar under 14 000 kronor i månaden är det bara en av fyra som vet att de har tjänstepension. För de med en lön mellan 14 000–25 000 kronor i månaden är motsvarande siffra dock sju av tio.

Detta till trots kompensationssparar enbart 25 procent av svenskarna med löner under 14 000 kronor i månaden medan motsvarande siffra för de med en lön på mellan 14 000 – 25 000 kronor per månad är 9 procent.

– Eftersom man i snitt kan förvänta sig en pension på strax under 60 procent av slutlönen, om man räknar med både tjänstepension och den allmänna pensionen, är det dels oerhört viktigt att prata med sin arbetsgivare om vikten av tjänstepension om de inte betalar in det idag, dels att i den mån det går försöka att spara själv till pensionen. Det är alltid bättre att spara lite än ingenting alls, säger Anna-Karin Laurell.


Dela sidan:
Skriv ut: