Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Soffliggarfonden” föreslås få nytt hållbarhetsmål

Näringsliv
Publicerad: 2022-07-22 07:48
Max Elger (S), finansmarknadsminister. Foto: Sören Andersson / TT

Regeringen vill införa ett nytt hållbarhetsmål och nya placeringsregler för sjunde AP-fonden.
Fonden föreslås bland annat få möjlighet att investera i illikvida tillgångar, såsom fastigheter och förvaltningen ska ske på ”ett föredömligt sätt”.
– Sjunde AP-fonden spelar en viktig roll i premiepensionssystemet. Fondens höga avkastning har höjt pensionen för svenska pensionärer. Nu kommer regeringen med förslag för att Sjunde AP-fonden ska ges bättre förutsättningar att stärka pensionerna, säger finansmarknadsminister Max Elger (S) i ett pressmeddelande.

Sjunde AP-fonden, eller ”soffliggarfonden” som den också kallas, förvaltar premiepensionen åt de som inte aktivt valt några fonder själva.

Enligt ett färskt förslag från regeringen ska det nu införa ett hållbarhetsmål för denna fond. Enligt förslaget ska förvaltningen ske ”på ett föredömligt sätt”, vilket är samma hållbarhetsmål som sedan tidigare gäller för Första-Fjärde AP-fonderna och nyligen även införts för Sjätte AP-fonden.

Regeringen vill dessutom ändra placeringsreglerna för Sjunde AP-fonden så att den får möjlighet att även investera i illikvida tillgångar, som exempelvis fastigheter.

– Sjunde AP-fonden spelar en viktig roll i premiepensionssystemet. Fondens höga avkastning har höjt pensionen för svenska pensionärer. Nu kommer regeringen med förslag för att Sjunde AP-fonden ska ges bättre förutsättningar att stärka pensionerna, säger finansmarknadsminister Max Elger (S) i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: