Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nytt förslag om avdragsförbud ska motverka skatteplanering

Skatterätt
Publicerad: 2020-09-04 08:36
Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: Ari Lorestani /TT

Regeringen vill se ett avdragsförbud för ränteutgifter avseende skulder till företag i ”vissa icke samarbetsvilliga jurisdiktioner”.
Det framgår av en ny lagrådsremiss som man beslutade om under gårdagen.

EU: har under lång tid försökt att stävja skatteplanering och skadlig skattekonkurrens.
Unionen har, bland annat, bildat en uppförandekodgrupp för företagsbeskattningar som granskar att nya skatteåtgärder som införs i de olika medlemsstaterna inte är skadliga.

Gruppen har även arbetat fram en förteckning över ”icke samarbetsvilliga jurisdiktioner” på skatteområdet och i syfte att få staterna som listas bland dessa att uppfylla och följa relevanta internationella standarder har man sedan tagit fram ett antal motåtgärder på skatteområdet.

Vill införa avdragsförbud

Mot bakgrund av detta föreslår regeringen motåtgärder i form av ett avdragsförbud för ränteutgifter som betalas till icke samarbetsvilliga jurisdiktioner upptagna på EU:s förteckning och att tillämpningen av de så kallade CFC-reglerna säkerställs i vissa fall i fråga om dessa jurisdiktioner.

Det nya avdragsförbudet innebär att ett företag inte får dra av interna eller externa ränteutgifter avseende en skuld till ett företag som hör hemma i en sådan listad jurisdiktion.
Förbudet ska gälla oavsett om skulden är till ett företag i intressegemenskapen eller till en extern part.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.