Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Friskvårdsbidrag som betalar westernskytte är en skattefri förmån

Skatterätt
Publicerad: 2020-06-29 12:33
Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Ett friskvårdsbidrag som används för träning i fält- och westernskytte utgör en skattefri personalvårdsförmån.
Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och konstaterar att det faktum att man måste ha ett eget vapen eller vara medlem i en skytteklubb för att kunna utöva aktiviteten inte gör den skattepliktig.

Kvinnans arbetsgivare erbjuder sina anställda ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor årligen och hon överväger att använda detta för att träna dels nationellt pistolskytte i grenen fältskytte och även Svenska Westernskytteförbundets gren westernskytte.
Aktiviteterna innebär bland annat att man i terräng går en sträcka av mellan två och åtta kilometer per tillfälle och skjuter på uppställda mål. Hon kommer också att delta i kurser avseende bland annat mental träning och kostråd.

Hon ansökte om ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden för att få svar på frågan om friskvårdsbidraget, använt på beskrivet sätt, utgör en skattefri personalvårdsförmån för henne.

SRN ansåg att förmånen var skattepliktig

Skatterättsnämnden ansåg att bidraget inte var en sådan skattefri personalvårdsförmån och hänvisade bland annat till att sådana undantag ska tillämpas restriktivt. Dessutom ansåg SRN att utgångspunkten för aktiviteterna är att det finns tillgång för vapen och att den som inte har eget vapen måste vara medlem i en skytteklubb för att kunna träna skyttet.
Aktiviteterna saknar, enligt SRN, ”mening om man inte har tillgång till vapen eller är medlem i en skytteklubb” och skiljer sig därför från liknande fall som handlat om golf, där spelare kunnat hyra golfklubbor utan något krav på medlemsskap.

Kvinnan överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen och anförde att omständigheten att man måste vara medlem i en skytteklubb för att få låna vapen bör inte hindra att bidraget utgör en skattefri förmån. Aktiviteterna utgör, enligt kvinna, ”enklare slag av motion som mycket väl kan utövas av var och en” och det primära är inte att lära sig skjuta utan ”att få motion i kombination med att öva upp sin koncentrationsförmåga”.

Kvinnan får rätt i HFD

HFD konstaterar nu att friskvårdsbidraget erbjuds hela personalen på kvinnans arbete och uppgår till ett mindre värde samtidigt som det är ostridigt att de aktuella aktiviteterna ”innehåller praktiska moment som innebär motion”.
De krav som har uppställts i praxis för att en personalvårdsförmån ska vara skattefri är, enligt HFD, således uppfyllda.

Att aktiviteterna bara kan utövas av den som antingen själv innehar vapen eller är
medlem i en skytteklubb föranleder ingen annan bedömning. Högsta förvaltningsdomstolen finner således att friskvårdsbidraget, använt på
beskrivet sätt, inte utgör en skattepliktig förmån för kvinnan och hennes överklagande ska därför bifallas.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.