Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förslag om omvänd skattskyldighet på Lagrådets bord

Skatterätt
Publicerad: 2020-08-28 08:00
Foto: Isabell Höjman / TT /

Förslaget om så kallad omvänd skattskyldighet för moms vid handel med bland annat mobiltelefoner har nu skickats till Lagrådet.
Detta innebär att köparen, i stället för säljaren, föreslås bli skattskyldig för mervärdesskatt vid sådan handel.

Bakgrunden till regeringens förslag är att man fått uppgifter från Skatteverket som visar att det förekommer omfattande momsbedrägerier i handeln med mobiltelefoner.

Ett införande av en omvänd skattskyldighet syftar därför, enligt regeringen, till att förhindra omfattande mervärdesskattebedrägerier som leder till stora skattebortfall.

I lagrådsremissen föreslås därför att en omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt ska införas vid nationell handel mellan beskattningsbara personer vid omsättning av bland annat mobiltelefoner,pekdatorer och bärbara datorer.
Det ska dock endast gälla om det totala beskattningsunderlaget för omsättning av sådana varor överstiger 100 000 kronor i fakturan och momsfria verksamheter inte ska omfattas av en sådan omvänd skattskyldighet.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.