Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

360 000 lantbruksfastigheter får nya taxeringsvärden

Skatterätt
Publicerad: 2022-09-09 08:28
Genrebild Foto Fredrik Sandberg / TT /

Nästa vecka öppnar fastighetstaxeringen och från och med nästa år får nära 360 000 lantbruksfastigheter nya taxeringsvärden.
Enligt Skatteverket beräknas taxeringsvärdena öka med i snitt 24 procent jämfört med 2020 års taxering.
– De förändrade taxeringsvärdena speglar de tre senaste årens prisutveckling, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Genomsnittligt ökar värdena mest i Stockholm med 29 procent, medan de ökar minst i Kalmar med 17 procent.

– Värdet på skog stiger med 18 procent och värdet på jordbruk ökar med 21 procent. Samtidigt ökar värdet på bostadsbyggnader med 31 procent, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Nytt för 2023 års taxering är att Skatteverket i första hand beräknar virkesförråd, alltså hur mycket skog som finns på fastigheten, utifrån skogliga grunddata – en sammanslagning av laserskannade uppgifter från Lantmäteriet och fältdata från Sveriges lantbruksuniversitet. 

– Skatteverket arbetar hela tiden för att förbättra och förenkla hur taxeringsvärden tas fram. Vi har sett att många fastighetsägare har svårt att beräkna sina virkesförråd på rätt sätt. Det kommer att bli lättare nu, när vi använder oss av skogliga grunddata, säger verksamhetsutvecklaren Jerker Wesslén i pressmeddelandet.

Möjlighet att ändra

I andra fall har virkesförråden beräknats med den gamla metoden, utifrån fastighetens senaste taxering och beräknad årlig tillväxt. Oavsett hur uträkningen gjorts av myndigheten finns dock möjlighet för fastighetsägarna att ändra de förifyllda uppgifterna i deklarationen – om man anser att de inte stämmer.

Fastighetstaxeringen öppnar måndag 12 september. Då kan fastighetsägarna se sitt föreslagna taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration i Skatteverkets e-tjänst. Av 360 000 fastighetsägare kommer ungefär 20 000 få en deklaration, och ungefär 340 000 får ett förslag till nytt taxeringsvärde.


Dela sidan:
Skriv ut: