Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Så mycket kan du hyra ut sommarhuset för – skattefritt

Näringsliv
Publicerad: 2019-06-26 11:31
Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

Tjänar du mindre än 40 000 kronor på att hyra ut din bostad behöver du inte skatta för inkomsten. Samtliga inkomster över fribeloppet ska dock beskattas med 30 procent.

Under sommarmånaderna ökar antalet uthyrningar av privatbostäder. Allt som oftast blir summorna inte tillräckligt stora för att de ska behöva redovisas i deklarationen.

I de fall det rör sig om dyrare bostäder och längre uthyrningstider kan det dock vara så att inkomsten ska tas upp i nästa års deklaration.

– Den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

40 000 kronor gränsen för skattefri uthyrning

För den som hyr ut en lägenhet i form av privatbostad finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor, vilket innebär att inkomster som understiger det beloppet inte behöver redovisas. Beloppet på 40 000 kronor gäller efter avdrag för den egna hyran.

Schablonavdraget är detsamma för den som hyr ut ett småhus, det vill säga 40 000 kronor, men i dessa fall kan även ett avdrag på 20 procent av bruttointäkterna göras. Då finns dock ingen möjlighet att dra av egna kostnader för huset alternativt uthyrningen. Samtliga inkomster som överstiger schablonavdragen ska redovisas som kapitalinkomster i nästa års deklaration där skatten blir 30 procent av vinsten.


Dela sidan:
Skriv ut: