Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Osäkert börsklimat fick spararna att sprida riskerna

Näringsliv
Publicerad: 2021-12-29 08:13
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet

Oro för ökat smittspridning och nya virusmutationer fick skakade om börsen och fick spararna att satsa på bredare fonder under december månad.
Det visar färsk statistik från Nordnet.

En ny virusmutation och ökad smittspridning av covid-19 skakade om börsen i slutet av året. Detta påverkade spararna som köpte bredare fonder under december månad.

– Smalare landfonder innebär en högre risk, vilket inte minst sparare i exempelvis Kinafonder känt av under året. I december kunde vi se hur breda indexföljande globalfonder storköptes, liksom tillväxtmarknadsfonder med exponering mot flera olika marknader, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i ett pressmeddelande.

Parallellt med detta fortsatte spararna att sälja av fonder med fokus på förnyelsebar energi. Enligt Frida Bratt har många av bolagen i den sektorn drabbats hårt av oron för inflation.

– Sektorn förnyelsebar energi gick extremt bra under 2020, men därefter har fonder med detta fokus gått betydligt sämre. Många bolag i sektorn är förhoppningsbolag, vilka till sin natur är sådana som drabbas hårt av exempelvis inflationsoro. Fondtypen har haft en tung månad, och nu har många sparare tröttnat, säger Frida Bratt.


Dela sidan:
Skriv ut: