Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nya storbyrån väcker frågor – ”Ser inte affärslogiken”

Näringsliv
Publicerad: 2019-10-10 08:46
Foto: Peter Johansson

Sammanslagningen mellan Hamilton och norska storbyrån Schjödt förändrar marknaden för affärsjuridiska tjänster. Samtidigt väcker fusionen frågor.
– Vi reagerade med viss förvåning eftersom vi inte riktigt ser affärslogiken, säger David Frydlinger på Cirio.

Den nya byrån – som kommer att använda varumärket Schjödt – får en sammanlagd årsomsättning på motsvarande 1,3 miljarder svenska kronor. Ambitionen är att bli en marknadsledare på den nordiska marknaden.
I den svenska advokatbranschen har affären rest vissa frågetecken.
David Frydlinger är managing partner på nya byrån Cirio, som startats av de större delen av de delägare som för ett år sedan lämnade Lindahls kontor i Stockholm.

– Vi har känt till detta ett tag men reagerade ändå med viss förvåning eftersom vi inte riktigt ser affärslogiken, säger han. Mängden affärer Sverige-Norge eller bolag med svensk-norska verksamheter är begränsad, säger han.

– Advokatbyråmarknaderna i Norden är rätt lokala så det är svårt att säga att det skulle finnas någon övergripande situation på den nordiska marknaden.

I vilken mån ser du paralleller till den resa ni själva har genomfört?

-Svårt att säga eftersom vi inte vet vad som ligger bakom deras beslut. Vi gick från något större till något mer koncentrerat. De går från två separata verksamheten till något större, kanske för att de tror att de kan nå skalfördelar. Gemensamt är helt klart är att vi båda reagerar på omvärldsförändringar, säger David Frydlinger.

”Två väldigt olika firmor”

Jan Dernestam, managing partner för Mannheimer Swartling:

-Vi önskar våra branschkollegor stort lycka till. Detta är ju en affär som varit känd i marknaden under ganska lång tid. Man kan konstatera att det är två väldigt olika firmor som nu väljer att gå samman så det finns säkert utmaningar att hantera. Även om vi nog arbetar inom lite olika segment av marknaden så välkomnar vi som alltid all ny konkurrens.


Dela sidan:
Skriv ut: