Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny utredning ser över företagarnas trygghetssystem

Näringsliv
Publicerad: 2020-07-23 07:33
STOCKHOLM 20200716 Näringsminister Ibrahim Baylan (S) Foto: Stina Stjernkvist /TT

Riksdagsledamoten och H&M:s tidigare chefsekonom, Mathias Tegnér, har fått i uppdrag att som särskild utredare se över företagarnas trygghetssystem.
I uppdraget ingår bland annat att lämna förslag på hur systemet kan bli tydligare, enklare och mer förutsägbart.

I utredningsuppdraget ingår att se över hur man ska fastställa sjukpenninggrundande inkomst för företagare vars inkomst kommer från enkild firma, handelsbolag eller europeiska intrressegrupperingar.

Utredaren ska dessutom titta närmare på om 55 år är en bra bortre gräns för möjligheten att kunna välja karenstid i sjukförsäkringen. Detta specifika delupdrag i utredningen ska presenteras redan i november i år.

Han ska även kartlägga bakgrunden till och analysera skälen för nuvarande skillnader i de olika regelverken beroende på val av företagsform när det kommer till karensregler och sjuklöneansvar

– Utredningen är viktig för att bland annat öka förutsägbarheten i företagens trygghetssystem. Mathias Tegnér har en bakgrund från företagsvärlden och god kännedom om företagares villkor från sitt arbete som riksdagsledamot vilket gör honom väl lämpad att leda utredningen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.