Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Näringslivets försäljning ökar – för första gången på fyra månader

Näringsliv
Publicerad: 2020-07-22 11:44
Foto: Ali Lorestani / TT

Den negativa trenden för näringslivets försäljning bröts i juni – för första gången på fyra månader när försäljningen ökade med en procent.
Samtidigt visar statistiken att många branscher har det fortsatt tufft.
– Junisiffrorna visar att vissa branscher har en väldigt svag utveckling även i början av sommaren, säger Melker Pettersson Loberg, nationalekonom på SCB.

Färsk statistik från SCB, kopplad till coronakrisens effekter på svensk ekonomi, visar att försäljningen ökade med 1 procent under juni och att den nedåtgående trenden i försäljningen som varat i fyra månader nu är bruten.

Jämfört med juni förra året minskade dock försäljningen med 9 procent, i så kallade kalenderkorrigerade och löpande priser.

Den okorrigerade utvecklingen i löpande priser var -2 procent i juni 2020 jämfört med juni 2019. Siffrorna visar att både varuindustrins och tjänstebranschernas försäljning minskade.

– Junisiffrorna visar att vissa branscher har en väldigt svag utveckling även i början av sommaren. Flygbranschen tappar mer än andra medan motorhandel och byggbranschen klarar sig bättre, säger Melker Pettersson Loberg, nationalekonom på SCB. Även resebyråer och hotell backade kraftigt.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.