Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Minskad framtidstro bland svenska handlare

Näringsliv
Publicerad: 2020-09-17 08:34
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Osäkerheten bland svenska handlare när det gäller framtida försäljning är fortsatt stor.
Det visar Svensk Handels senaste Handelsbarometer i vilken det konstateras att framtidstron för både butiks- och e-handeln minskar något jämfört med föregående månad.

Enligt Handelsbarometern för september har framtidstron bland landets butikshandlare minskat med 0,2 enheter jämfört med augusti, vilket innebär att framtidsindikatorn landar på 85,5.
Även om framtidsförväntningarna återhämtat sig efter det värsta coronaraset i april är det fortfarande långt upp till den neutrala nivån på 100.

Totalt hade handeln 110 000 kortidspermitterade i augusti och det är framförallt den sviktande anställningsviljan som drar ned framtidstron.

– Det har varit ett tufft halvår för handeln och det är många förlorade försäljningsdagar som handlare nu ska försöka ta igen. Många kämpar för att hålla huvudet över vattenytan och det kommer att krävas fortsatta stödåtgärder. Krisen är ännu inte över för handeln, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

E-handlarnas tro på framtida försäljning stark

Den pågående coronakrisen har fått fler att handla på nätet och tongångarna bland landets e-handlare är desto mer positiva jämfört med butikshandlarna.

Även om framtidsförväntningarna faller med 0,4 enheter i septembermätningen ligger den alltjämt på högre nivåer än för motsvarande period förra året. Framtidsindikatorn noteras på 114,9.

E-handlarnas tro på den framtida försäljningen är stark, men dras ned av de betydligt svalare förväntningarna på den framtida lönsamheten.

– Redan innan coronakrisen skedde tillväxten i handeln på nätet, en utveckling som har intensifierats när fler kundgrupper hittat till nätet under pandemin. För många handlare har försäljningen på nätet till viss del vägt upp tappet i de fysiska butikerna men inte hela vägen, säger Karin Johansson.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.