Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kinnevik är största ägare i Kolonial efter finansieringsrunda

M&A
Publicerad: 2021-04-08 08:37
Georgi Ganev, vd Kinnevik Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

Kinnevik har blivit största ägare i Kolonial efter att ha deltagit i finansieringsrunda som leddes av Softbank och Prosus.

Kinnevik meddelade idag att bolaget deltar med 200 miljoner norska kronor i Kolonials senaste finansieringsrunda. Rundan om 2,2 miljarder miljarder norska kronor leddes av Softbank och Prosus och innehåller 1,2 miljarder norska kronor i nya aktier samt 1,0 miljard norska kronor i befintliga aktier som förvärvats från existerande aktieägare. Efter rundan är Kinnevik Kolonials största aktieägare, med 21 procent av bolaget.

”Det nyligen resta kapitalet kommer användas till att finansiera Kolonials internationella expansionsplaner som börjar i Finland med ett nytt lager som öppnar i Helsingfors senare i år”, framgår det av pressmeddelandet. 

Förbereder lansering på tyska marknaden

Bolaget förbereder också en 2022-lansering på den tyska dagligvarumarknaden som uppgår till 220 miljarder euro. Som ett förberedande steg inför den internationella expansionen uppdaterar Kolonial sitt varumärke och byter namn till Oda.

– Vi är glada över den starka utvecklingen för Oda och dess internationella expansionsplaner. Sedan vår första investering 2018 har Karl och hans team konsekvent imponerat på oss med deras kombinerade fokus på tillväxt och effektivitet och de har uppnått produktivitetsnivåer i världsklass i orderhanteringen. Vi är glada över att välkomna andra ledande, globala tech-investerarna Softbank och Prosus som aktieägare och ser fram emot att arbeta med dem för att stötta Odas tillväxtplaner och internationella expansion, säger Georgi Ganev, Kinneviks vd. 

Bolaget värderas till 7,5 miljarder norska kronor

I Kinneviks bokslutskommuniké för 2020 var Kinneviks investering i Oda värderad till 1 087 miljoner kronor. Av Kinneviks deltagande på cirka 200 miljoner norska kronor i den nya finansieringsrundan var cirka 170 miljoner investerade redan under 2019 i form av ett konvertibelt lån vilket konverteras till aktier med en sedvanlig rabatt i finansieringsrundan. 

Enligt Kinnevik har Oda de senaste månaderna ”konsekvent slagit sin budgeterade tillväxt, satt nya rekordnivåer i produktivitet och gjort betydande framsteg i förberedelserna för internationell expansion”. Denna utveckling i kombination med den nya finansieringsrundan som värderar bolaget till 7,5 miljarder norska kronor, med det nya kapitalet inräknat, innebär starka referenspunkter för ett värde på Kinneviks investering som motsvarar en värdehöjning om över 40 procent till strax under 1,6 miljarder kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: