Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kurvorna pekar åt rätt håll – men läget fortfarande allvarligt

Näringsliv
Publicerad: 2020-09-10 13:40
Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv Foto: Sören Andersson

Efter ett bäcksvart andra kvartal pekar kurvorna nu åt rätt hål för företagen.
Det handlar dock om en uppgång från extremt låga nivåer av produktion och försäljning, vilket gör att läget fortfarande är allvarligt.

Andelen företag som minskat sin personalstyrka under det senaste halvåret ligger i dagsläget på 34 procent och såväl produktionen som försäljningen har minskat för mer än hälften av företagen under samma period.

Det framgår av en företagspanel som Svenskt Näringsliv genomförde under perioden 17 augusti till 4 september.

Förbättring från extremt låga nivåer

Årets andra kvartal beskrevs av företagen som ännu sämre och den förbättring som företagarna nu ser är liten och jämförs med de extremt låga nivåerna som uppmättes tidigare i år.
Det leder till fortsatt osäkerhet bland företagarna vilket i sin tur leder till minskad aktivitet i ekonomin, enligt Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi.

– Aktiviteten i ekonomin blir sannolikt lägre än innan krisen under lång tid framöver. Sverige kan hamna i en långvarig lågkonjunktur, därför är det viktigt att ge företagen möjlighet att våga investera och anställa igen, skriver hon i en kommentar till TT.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.