Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KO: Var tredje granskad bilannons stred mot gällande rätt

Näringsliv
Publicerad: 2022-09-15 08:11
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

I en färsk granskning konstaterar Konsumentverket att var tredje annons från bilhandlare på Blocket, Bytbil.com och Wayke innehöll reservation för felskrivningar.
Något som myndigheten bedömer strida mot gällande rätt.

Köp av begagnad bil var det vanligaste konsumentklagomålet under förra året, enligt siffror från Hallå konsument och landets kommunala konsumentvägledare.

Mot bakgrund av att riksförbundet M tidigare noterat en förekomst av reservationen från felskrivningar i bilannonser beslutade Konsumentverket att granska hur vanligt förekommande sådana reservationer är i annonser på handelsplattformar för köp av personbilar.

Var tredje annons innehöll otillåtna skrivningar

Granskningen omfattade över 100 annonser från bilhandlare på Blocket, Bytbil.com och Wayke. Var tredje annons innehöll en sådan formulering – vilket Konsumentverket anser strider mot lagen på flera punkter.

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att en vara ska stämma överens med beskrivningen som säljaren lämnat om varan. Om den inte gör det är detta att betrakta som ett köprättsligt fel som konsumenten har rätt att reklamera.

Dessutom, konstaterar verket, anses marknadsföringen vilseledande om bilhandlaren inte tar något ansvar för att informationen i annonses stämmer. Slutligen Konstateras att marknadsföringen kan ses som en del av avtalet, vilket gör att villkoret anses oskäligt om det strider mot tvingande lag.

Konsumentverket anser att reservationerna måste upphöra och kommer att kontakta handelsplattformarna samt Motorbranschen för att ”sätta stopp” för de otillåtna annonserna.


Dela sidan:
Skriv ut: