Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hon tilldelas Stockholm Human Rights Award 2020

Juristbranschen
Publicerad: 2020-10-14 10:38

Hina Jilani, pakistansk advokat och demokratikämpe, tilldelas Stockholm Human Rights Award 2020.
Hon grundade den första advokatbyrån med bara kvinnor i Pakistan och startade dessutom Pakistans första rättshjälpscentrum.
– Jag kan inte föreställa mig en värdigare mottagare av utmärkelsen, säger IBA:s ordförande Horacio Bernardes Neto.

Stockholm Human Rights Award delas årligen ut av Sveriges Advokatsamfund, International Bar Association och International Assistance Consortium till en person eller organisation som arbetat med att främja internationell rättvisa och att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna.

Startade pakistansk advokatbyrå med enbart kvinnor

Årets pristagare, Hina Jilani, under lång tid arbetat med demokrati och mänskliga rättigheter och startade 1980 den första pakistanska advokatbyrån med enbart kvinnliga anställda. Sex år senare grundade hon landets första rättshjälpscentrum och drev genom detta en mängd rättsprocesser i syfte att ”ändra måttstockarna för mänskliga rättigheter i Pakistan”. Hina Jilani utsågs år 2000 även, som första person någonsin, till FN:s generalsekreterares särskilda representant för människorättsförsvarares situation.

– Hon är en äkta pionjär, och hennes kamp mot systematiska orättvisor, där hon har stått upp för mänskliga rättigheter för de mest utsatta i samhället – kvinnor, barn och minoriteter – är av yttersta vikt och en inspirationskälla för oss alla som tror på demokrati, på rättsstaten och på lika möjligheter för alla världens medborgare. Som advokatkollega, kvinna och människa känner jag den största beundran för årets pristagare, säger Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Mia Edwall Insulander i ett pressmeddelande.

– Jag kan inte föreställa mig en värdigare mottagare av utmärkelsen än Hina Jilani. Hon har vigt sitt liv åt att skydda utsatta genom sitt engagemang för mänskliga rättigheter och rättsstaten. Hon har arbetat otröttligt genom stora motgångar för att upprätthålla demokrati, utmana orättvisa och försvara de försvarslösa. Hennes oupphörliga strävan har gjort både Pakistan och världen till en bättre, säkrare och rättvisare plats, säger IBA:s ordförande Horacio Bernardes Neto.

Hina Jilani tar emot 2020 års Stockholm Human Rights Award vid en ceremoni på Sveriges advokatsamfunds kansli, läs mer om Hina Jilani och cermonin på Advokatsamfundets hemsida.


Dela sidan:
Skriv ut: