Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny undersökning: Här är de viktigaste chefsegenskaperna

HR
Publicerad: 2019-11-27 09:31
STOCKHOLM 20071024 Swedbank presenterade på onsdagen delårsrapporten. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010

Kompetent och samarbetsinriktad – dessa är de två egenskaperna som värderas högst av de anställda.
Det visar en ny undersökning om chefskap som fackförbundet Ledarna genomfört.

– Resultaten i denna rapport tyder på att en förändring är på gång, att traditionellt sett kvinnliga egenskaper värderas högre som chefsegenskaper, säger fil. dr. Anna Thoursie, chefsekonom på Ledarna och författare till rapporten.

Enligt de som deltagit i undersökningen är alltså Kompetens och samarbetsvillighet de egenskaper som värderas högst hos chefer.

Egenskaper som enligt de svarande återfinns i högre utsträckning hos kvinnliga chefer.

Ställs högre krav på kvinnliga chefer

Att en så pass stor andel av respondenterna anser att det är vanligare att chefer som är kvinnor är kompetenta talar, enligt rapportförfattarna, för att det än idag ställs högre krav på kvinnor än på män som vill bli och fortsätta arbeta som chefer.

Ledarna hoppas att rapportens resultat kan påverka chefsrekryterare så att man inte styrs av ”omedvetna faktorer” vid valet av nya chefer.

– Vi vill uppmuntra till en rekrytering där chefskandidaternas individuella lämplighet för jobbet sakligt prövas. Vi vill att resultaten från rapporten ska komma till användning för chefer och chefsrekryterare, så att de inte styrs av omedvetna faktorer när de bedömer en chefskandidats individuella lämplighet, säger Joakim Pettersson, chef Samhälle & Utredning på Ledarna.


Dela sidan:
Skriv ut: