Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hotell- och krogkonkurser ökar med över 50 procent i mars

Näringsliv
Publicerad: 2020-03-24 10:27
Foto: Janerik Henriksson / TT

Kraftig konkursökning i hotell- och restaurangbranschen väntas under mars månad. Små företag har ett inkomstbortfall på 70 procent.

Enligt affärs- och kreditinformationsbolaget UC ökar antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen med 57 procent, jämfört med samma månad föregående år. Totalt sett väntas 1,8 bolag per dag att gå i konkurs, jämfört med 1,1 bolag i konkurs under mars 2019. 

Än så länge ser inte UC någon konkursförändring i andra branscher, men konkurserna antas öka markant även i andra branscher.

Intäktsbortfall på 70 procent

UCs extra konkursstatistik är baserad på inkomna konkurser under perioden 1-20 mars 2020.

– Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursökning, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen. Konkurserna inom segmentet antas öka med 57 procent i mars månad. Det här är små företag och med intäktsbortfall på 70 procent eller mer, låga marginaler och låga buffertar redan innan, och det kommer det bli en förödande utslagning i branschen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

– Vi befarar att många småföretagare med små marginaler slås ut nu när efterfrågan försvinner. Resebolag, musiker, fotografer, tillverkande företag, bemanning, transport är alla exempel på branscher som är hårt utsatta just nu, kommenterar Richard Damberg.

E-handeln kan gynna småföretagare

UCs statistik visar att e-handeln inte har missgynnats av samhällets nuvarande situation, utan står sig förhållandevis stabilt.

– I en övrigt dyster bild när vi analyserar inkomna konkurser så håller e-handeln i sig, i antal köp räknat. Dagligvaruhandeln har fått ett uppsving som kommer att vara kortvarig. I karantän passar vi på att handla matvaror, kläder och kapitalvaror. Produktionsbolag för digitala event har hög efterfrågan, kommenterar Richard Damberg.

För tidigt att se effekterna i andra branscher 

Enligt UCs konkursstatistik är det för tidigt att säga något om konkursutvecklingen i andra branscher och segment.

– Det är för tidigt att se den stora samhälleliga påverkan vi ändå väntar oss. Vi är övertygande om att detta bara är en tidig indikation på vad som väntar oss sett till företagskonkurser och påverkan i samhället.

– Vi väntar oss precis som alla andra en våg av konkurser bland småföretagen. Många förhandlar just nu om sin hyra, säger upp personal och ber om uppskov från leverantörer. När inte det räcker återstår bara nedläggning, avslutar Richard Damberg.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.