Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Handelsbanken går från 380 till 200 kontor – 1000 anställda berörs

Näringsliv
Publicerad: 2020-09-16 08:14
Handelsbankens huvudkontor i Stockholm.

Handelsbanken räknar med att stänga ned 180 kontor de närmsta två åren, vilket innebär att cirka 1000 anställda kommer att få lämna sina jobb.
Det meddelade banken under onsdagsmorgonen.
Samtidigt lovar banken miljardsatsning på sina digitala tjänster och ett ökat fokus på kärnkunderna.

Enligt banken handlar det om att allt fler kunder vill göra sina bankärenden digitalt samtidigt som bankens kärnkunder ”har allt mer avancerade behov i sina personliga möten på kontoren”.

Därför vill Handelsbanken satsa hårt på sina företags- och private banking-kunder på de 200 av de nuvarande 380 kontoren som man väljer att behålla. En förändring som innebär att cirka 100 anställda inom banken beräknas få gå under den närmsta tvåårsperioden.

– Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är – som alltid i Handelsbanken – att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström.

Minskade intäkter med en miljard

Samtidigt meddelar Handelsbanken att man kommer att satsa en miljard kronor på IT-investeringar under de kommande två åren ”för att nå en ny nivå i sitt digitala kunderbjudande”.

Förändringarna kommer, enligt banken, att bidra till lägre kostnader.
Vid utgången av 2022 ska koncernens samlade kostnadsnivå uppgå till cirka 20 miljarder kronor, baserat på 2020 års valutakurser, före eventuella avsättningar till Oktogonen. De kostnadsminskningar som krävs för att nå dit beräknas innebära att koncernens intäkter minskar med cirka en miljard kronor.

Förändringarna är resultatet av den svenska delen av den översyn av hela bankens verksamhet som aviserades under förra hösten.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.