Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Finanschef döms för grovt insiderbrott – 700 000 kronor förverkas

Näringsliv
Publicerad: 2020-02-11 14:33
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

En före detta finanschef på spelbolaget Starbreeze döms till 200 dagsböter för grovt insiderbrott.
Detta efter att ha sålt hela sitt aktieinnehav en kort tid innan bolaget gick ut i media och berättade om sina finansiella problem.
Han slipper dock fängelse eftersom han sagt upp sig från bolaget en tid innan han avyttrade sitt innehav.

Det var den 23 november 2018 som spelbolaget Starbreeze meddelade att man hade finansiella problem.

Den 3 december meddelade bolaget att man ansökt om företagsrekonstruktion, vilket tingsrätten beslutade om samma dag.

Mot bakgrund av informationen om det ekonomiskt ansträngda läget och det faktum att Starbreezes dåvarande VD samt deras finanschef storsålt sina aktier i bolaget inledde åklagare en förundersökning om grova insiderbrott. Förundersökningen mot VD:n lades ned i ett tidigt skede medan förundersökningen mot finanschefen ledde till att denne åtalades.

Hävdade att han inte haft någon sådan information

Enligt åtalet ska den 40-årige mannen ha suttit på insiderinformation om att Starbreeze befann sig i ett ansträngt ekonomiskt läge under hösten 2018. Trots sin vetskap ska mannen ändå ha sålt hela sitt aktieinnehav i mitten av november och på så sätt undvikit det kursras som orsakades av vinstvarningen den 23 november.

40-åringen har å sin sida hävdat att han inte besuttit någon insiderinformation, även om bolaget har befunnit sig i en svår finansiell situation under den tid han sålde aktierna.

Han hade sagt upp sig under sommaren för att börja på ett annat företag och var således avgående finanschef. Starbreeze har kontinuerligt haft en ansträngd ekonomi på grund av uppköp och stora investeringar i spelutveckling. Under hösten levde man på intäkterna från ett spel, men tanken var att ett nytt spel skulle generera intäkter efter lanseringen i oktober samma år, vilket var känt på marknaden.

Han fick ett mejl den 15 november 2018 om att han var uppsatt på en loggbok med en lista över personer med insiderinformation, men det mejlet öppnade och kvitterade han först den 17 november, det vill säga efter att han sålt sina aktier.

Haft den insiderinformation om åklagaren påstått

Tingsrätten konstaterar att 40-åringen, i huvudsak, haft den insiderinformation åklagaren påstått. Den information som 40-åringen besuttit har, enligt domstolen, ”visat på en tydlig risk för obestånd inom i vart fall några månader” vilket, om inte annat, beslutet om företagsrekonstruktion får anses vara ett bevis för.

Sammanfattningsvis har 40-åringen alltså haft insiderinformation om detta.

Som erfaren finanschef har han dessutom haft kvalificerad kunskap om insiderlagstiftningen och måste således ha insett att han handlade med insiderinformation. Mot bakgrund av detta har han, enligt tingsrätten, agerat uppsåtligt och ska därför dömas för insiderbrott, ett grovt sådant.

Får 200 dagsböter

Vad gäller val av påföljd slår tingsrätten fast att 40-åringen visserligen sålt aktier med ett kunskapsöverläge jämfört med andra aktörer på marknaden. Samtidigt hade han sedan tidigare sagt upp sig och ”sannolikt sedan dess gått och väntat på att få lämna bolaget och sälja av sina aktier”. Tingsrätten väljer att se hans agerande i det ljuset och anser att hans handlande inte får anses så förslaget att fängelsepresumtion bör gälla, trots att brottet är grovt.

Han är tidigare ostraffad och det saknas särskild anledning att anta att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom jämte ett kraftigt bötesstraff i form av 200 dagsböter om 190 kronor.

700 000 kronor förverkas även som utbyte av brott.


Dela sidan:
Skriv ut: