Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI ställer krav på bolåneaktörer – gör det enklare för kunder att flytta bolån

Näringsliv
Publicerad: 2021-02-19 08:38
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen (FI) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod: 10078 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **

Konsumenter måste enkelt kunna flytta sina bolån. det anser Finansinspektionen som har begärt in de största företagens planer att åtgärda problemen.
Förbättras inte situationen kan FI komma att skärpa reglerna.

Finansinspektionen tar nu i med hårdhandskarna mot bolåneföretaget. Konsumenter måste enkelt kunna flytta sina bolån, anser Finansinspektionen som anser att det idag inte finns en enkel tillgång till amorteringsunderlag.

Saknas effektiva lösningar

När en konsument vill byta bolåneföretag behöver den befintliga långivaren lämna information till den nya. Det gör företaget normalt genom att ta fram ett så kallat amorteringsunderlag.

”Tyvärr saknas det i dag effektiva lösningar hos de flesta företagen för att snabbt och enkelt dela den information som amorteringsunderlagen innehåller. Allt för få bolåneföretag kan visa eller dela informationen elektroniskt och än färre har automatiserat processen. Det måste förbättras”, skriver FI.

Konsumenter ska inte begränsas i sin rörlighet

Alla bolåneföretag på den svenska marknaden har ett ansvar att säkerställa att konsumenter inte begränsas i sin rörlighet. FI har därför vänt sig direkt till de åtta största bolåneföretagen för att ta del av deras planerade åtgärder och utvecklingsarbeten på detta område. Men även mindre aktörer bör säkerställa att deras processer inte begränsar rörligheten.

”Det är viktigt att bolåneföretagen snabbt får tekniska lösningar på plats som innebär att nödvändig information enkelt kan delas. Om situationen inte förbättras kan FI behöva skärpa regelverket”, skriver FI.


Dela sidan:
Skriv ut: