Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

EQT:s första stängning av en nyckelfond sedan börsnotering

Näringsliv
Publicerad: 2021-04-22 08:57
Christian Sinding vd för EQT. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT / kod 20520

EQT:s vd Christian Sinding berättar om ett kvartal med hög aktivitet. AUM ökade till 58,7 miljarder euro och de totala investeringarna av EQT-fonderna under kvartalet uppgick till 2,8 miljarder euro. Totala värdet av avyttringarna uppgick tlll 3,9 miljarder euro under kvartalet.
Samtidigt meddelar riskkapitalbolaget att EQT IX håller slutlig stängning med åtaganden på 15,6 miljarder euro i AUM.

EQT:s vd och managing partner Christian Sinding beskriver ett kvartal med  hög aktivitet.

Under kvartalet slogs EQT bland annat samman med Exeter, EQT Infrastructure V hade sin första stängning och bolaget har satt storleksmålet för fonden EQT Growth.

Avgiftsgenererande förvaltat kapital

AUM, avgiftsgenererande förvaltat kapital, ökade till 58,7 miljarder euro per den 31 mars 2021, vilket är 63,3 procent mer än samma period i fjol. Tillsammans med Exeter uppgick AUM till 67,7 miljarder euro.

Totala investeringar av EQT-fonderna under kvartalet uppgick till 2,8 miljarder euro.

Bland investeringar som tillkännagavs under kvartalet återfinns Cerba HealthCare i Frankrike (EQT IX), IVC Evidensia i Storbritannien (EQT IX), Epidemic Sound i Sverige (EQT Growth), CYE i Israel (EQT Mid Market Europe) och lanseringen av ett joint venture för att uppföra förstklassiga seniorboenden i norra Italien (EQT Real Estate II) 

Det totala värdet av avyttringar (brutto) under kvartalet uppgick till 3,9 miljarder euro. Bland avyttringarna återfinns IVC Evidensia (EQT VII), Desotec (EQT VII), Innovyze (EQT Mid Market US) och Dorner (EQT Mid Market US).

Hög aktivitet av avyttringar

”Det har varit en hög aktivitet av avyttringar under första kvartalet med stöd av fortsatt gynnsamma marknadsvillkor, trots en ökning av de långa räntorna och andra faktorer som påverkar sentiment. Även om konkurrensen om tematiska investeringar var hög tillkännagavs flera nya investeringar i EQT-fonderna”, skriver Christian Sinding.

Genom sammanslagningen med Exeter har nu EQT nästan 1 000 anställda runt om i världen. 

”Under kvartalet tillkännagav vi befordran av tolv exceptionella medarbetare som tydligt har visat att de står för EQT:s företagskultur och värderingar till partners”, meddelar ChristianSinding. 

Första stängning av nyckelfond sedan noteringen

I samband med rapporten meddelar EQT även att fonden EQT IX håller slutlig stängning med åtaganden på 15,6 miljarder euro i avgiftsgenererande AUM, vilket bekräftar investerarnas fortsatta stöd för EQT:s tematiska investeringsstrategi

EQT uppger att det fanns en stark efterfrågan från ”en bred och välbalanserad investerarbas från Europa, Asien, Nord- och Sydamerika och Mellanöstern”

Investeringsmöjligheterna kommer främst att ha fokus på nyckelsektorer som hälso- och sjukvård, TMT och tjänster, samt industriell teknik.

Detta är EQT:s första stängning av en nyckelfond sedan EQT AB:s börsnotering 2019. EQT IX lanserades i januari 2020, gjorde sin första investering i juli och är för närvarande investerad till 40-45 procent.

Fondens storlek är avsevärt större jämfört med föregående, EQT VIII, och det är ett resultat av en fortsatt stark efterfrågan från både befintliga och nya investerare. Omkring 70 procent av åtagandena i EQT IX kommer från investerare i den föregående fonden.

– Den framgångsrika kapitalresningen av EQT IX var till största del färdig redan i september 2020 och den har nu nått sin slutliga stängning. Vi har fått starkt stöd från en global investerarbas och är både ödmjuka och stolta över det fortsatta förtroendet från investerarna. Vår ambition kvarstår, att framtidssäkra företag runt om i världen och ha en positiv påverkan, samtidigt som vi genererar stark avkastning, säger Per Franzén, Partner och Co-Head för EQT Private Equity.


Dela sidan:
Skriv ut: